CSI / Rusia

Tatăl copilei din Rusia care a făcut un desen anti-război, prins în Belarus. „Bucătarul lui Putin” îi ia apărarea

Un rus condamnat la doi ani de închisoare după ce desenul anti-război al fiicei sale a atras atenția asupra postărilor sale pe rețelele de socializare împotriva invaziei rusești din Ucraina, a fost prins și reținut în Belarus după ce a scăpat de arestul la domiciliu chiar înainte de pronunțarea instanței.

Avocatul lui Aleksei Moskaliov, Dmitri Zahvatov, a declarat joi, 30 martie că cel mai probabil clientul său a fost localizat și arestat după ce și-a pornit telefonul mobil la Minsk, capitala Belarusului.

De asemenea, Zahvatov a adăugat că nu a reușit să ia legătura cu clientul său, care nu răspunde în prezent la telefon.

Moskaliov, un bărbat din regiunea Tula, din vestul Rusiei, a fost condamnat în lipsă la doi ani de închisoare pe 28 martie de un tribunal din orașul Efremov. El este acuzat de „discreditarea forțelor armate ale Rusiei”, acuzație pe care autoritățile ruse le aduc împotriva oricărei critici la adresa războiului din Ucraina.

Menționăm că Aleksei Moskaliov a intrat în atenția poliției după ce fiica sa, Maria, în vârstă de 12 ani, a făcut un desen la școală cu o femeie stând lângă un steag ucrainean și protejând un copil de rachetele venite din Rusia. Directoarea școlii a raportat-o pe Maria la poliție, după care forțele de ordine au percheziționat apartamentul lui Moskaliov.

Apoi, poliția a găsit postările online a bărbatului care condamna războiul din Ucraina, ilustrate cu caricaturi ale Vladmir Putin.

Inițial, Moskaliov a fost acuzat de „discreditarea forțelor armate ale Rusiei” și a fost obligat să plătească o amendă de 32.000 de ruble (415 dolari), după ce un tribunal l-a găsit vinovat.

În luna decembrie, împotriva lui a fost deschis un dosar penal cu aceeași acuzație. Ulterior, a fost plasat în arest la domiciliu, iar fiica sa a fost trimisă la un orfelinat, unde i-a fost confiscat telefonul și nu i s-a permis să comunice cu tatăl ei.

Pe 12 martie, autoritățile din Efremov au cerut unei instanțe să-l priveze pe Moskaliov de custodia fiicei sale. Aceeași moțiune a fost depusă și împotriva soției lui Moscaliov, aflată în străinătate.

Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, numit și „Bucătarul lui Putin” a trimis o scrisoare procurorului din regiunea Tula, în care îi ia apărararea lui Alexei Moskalev, bărbatul a cărui fetiță de 12 ani a ajuns la orfelinat din cauza unui desen anti-război, iar el însuși a fost condamnat la închisoare.

„Considerăm că sentința pronunțată lui Aleksei Moskalev este nedreaptă, mai ales având în vedere faptul că fiica lui, Mașa, va fi forțată să crească într-un orfelinat. Vă rugăm să verificați legalitatea acestui verdict, precum și să permiteți avocaților Ligii Veteranilor Conflictelor și Războaielor Locale să se ocupe de acest caz”, se arată în scrisoarea adresată de Prigojin, citată de Novaia Gazeta.Europa.

De asemenea, scrisoarea adrestă procurorului de la Tula, în cazul Moskalev, vine la doar câteva zile după un interviu-bombă. Acolo Prigojin a desființat teza lui Putin privind războiul, contestând existența naziștilor în Ucraina și spunând că Rusia nu luptă cu NATO.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *