Ungheni

„Teii din rezervația „Plaiul Fagului” sunt tăiați pentru floare”

Astfel, am aflat și povestea lui Vasile Bectoraș, un simplu cetățean care de câțiva ani bate pe la ușile instituțiilor ecologice pentru a le spune că teii din Rezervația Națională de Stat „Plaiul Fagului” sunt tăiați pentru a le fi colectată floarea. Se pare însă că acestea sunt „tăieri planificate”; cel puțin acesta este răspunsul reprezentanților instituțiilor de profil. Domnul Vasile însă nu s-a limitat doar la scrisorile scurte primite și s-a aventurat într-o investigație proprie…

Vasile Bectoraș locuiește în municipiul Chișinău, dar își vizitează deseori părinții în satul Rădenii Vechi, raionul Ungheni. Pe parcursul acestor vizite el a observat că arborii de tei din pădurea de lângă sat, care face parte din Rezervația Naturală de Stat „Plaiul Fagului”, sunt tăiați pentru recoltarea florii. Astfel, el a depus mai multe plângeri la poliție și la Primăria din Rădenii Vechi. În răspunsul primit de la Primărie se menționează că problema nu este de competența administrației publice locale și „după discuția cu directorul Rezervației „Plaiul Fagului” Boris Curoș”, reprezentanții administrației au constatat că „tăierea copacilor corespunde normelor”. Nefiind satisfăcut de răspunsul sec al administrației locale, Vasile Bectoraș a sesizat Inspecția Ecologică Ungheni, care i-a răspuns însă că „faptele expuse în plângere nu s-au adeverit”. „S-a constatat că arborii au fost tăiați în baza Autorizației de exploatare a pădurii și a unor norme tehnice argumentate științific. Teii sunt tăiați la vârsta de 70-80 de ani și înlocuiți cu puieți tineri. Lucrările au fost coordonate cu Inspectoratul Ecologic de Stat și Academia de Științe”, se menționează în răspunsul Inspecției ecologice. „L-am întrebat și pe directorul Rezervației dacă arborii sunt tăiați legal, iar el a evitat să-mi dea un răspuns”, ni s-a plâns domnul Vasile. „De fapt, ei recoltează floarea de tei după ce taie copacii. Chipurile au plan de la stat…”, a mai afirmat el.

„Tăiem teii bătrâni cu floare pentru a câștiga bani suplimentari”

Contactat de TIMPUL, Boris Curoș a afirmat că tăierile sunt legale. „Noi nu tăiem tei pentru a le colecta floarea. I-am răspuns lui Vasile Bectoraș de mai multe ori. Am fost verificați în baza plângerilor lui și de ofițerii Centrului anticorupție. Presupunerile dumnealui nu s-au adeverit”, susține Curoș. „Tăiem arborii bătrâni de tei pentru a-i regenera. Efectuăm aceste lucrări intenționat în timpul când au flori pentru că avem posibilitatea să câștigăm bani suplimentari, care sunt utilizați tot pentru regenerarea pădurii”, a mai spus directorul Rezervației. Potrivit lui, toată floarea s-a vândut legal prin transferuri. „Noi tăiem foarte puțini copaci în comparație cu alte gospodării silvice, pentru că aceștia fac parte dintr-o rezervație naturală. Nicio persoană în afară de pădurar sau cei angajați de el nu pot strânge floare de tei din rezervația naturală „Plaiul fagului”.

Investigația lui Vasile

Declarația lui Boris Curoș este infirmată însă de Vasile Bectoraș. „Am făcut o mică investigație pe cont propriu. Am fost la Piața Centrală și am întrebat pe oamenii care vând tei dacă pot cumpăra o cantitate mai mare de floare de calitate înaltă, nu de pe marginea drumului. Ei m-au condus cu o mașină la un fel de depozit situat în sectorul Botanica. Ceea ce am văzut acolo, m-a șocat. Peste tot erau cuiburi de șoareci. Mi-au spus că teiul este din rezervația „Plaiul Fagului”, a afirmat Vasile Bectoraș. „La porțile caselor din Rădenii Vechi poți vedea grămezi de crengi cu floare de tei, iar plantele nu sunt uscate în condiții normale. Vreau ca instituțiile de profil să investigheze aceste cazuri până nu am rămas fără păduri…”.

TIMPUL a scris de mai multe ori despre tăierile ilicite din rezervația „Plaiul Fagului” („Riscăm să rămânem cu pădurari, dar fără păduri”, de Pavel Păduraru, noiembrie 2009, „Pojar în „Plaiul Fagului””, de Nicolae Roibu, mai 2010), care se fac sub pretextul celor de reconstrucţie ecologică. Informația a fost confirmată în 2010 chiar și de viceministrul Mediului, Lazăr Chirică, iar Dan Zugravu, șef de direcţie la Inspectoratului ecologic de stat, susţinea că în rezervaţie au fost depistate mai multe încălcări. 



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *