Social

Televizorul alb-negru, telefonul și bicicleta vor fi excluse de pe lista bunurilor

Potrivit Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, indicatorii de bunăstare, care includ bunurile materiale, precum televizorul, frigiderul, automobilul sunt cele care stârnesc cele mai multe nemulțumiri în rândul populației.

Prima modificare care a fost introdusă este revizuirea caracteristicilor și punctajului aferent pentru stabilirea condițiilor de trai. Dacă până în prezent punctajul admisibil era de 0,30 puncte, de astăzi acesta va constitui 0,80 puncte pentru acordarea ajutorului social și 0,90 întru stabilirea ajutorului pentru perioada rece a anului. Din lista bunurilor au fost excluse televizorul alb-negru, telefonul, bicicleta. Datorită acestor indicatori, pot fi verificate indirect veniturile nedeclarate.

O altă modificare ține de încurajarea salariaților din familiile nevoiașe, astfel încât aceștia să-și poată continua munca. Astfel, a fost luată decizia ca, din mărimea câștigurilor salariale, să fie deduse la evaluarea veniturilor familiale nu 60 lei cum a fost până acum, dar 120 de lei, iar la calcularea venitului global al familiei nu se va lua în calcul 120 de lei sau 240 de lei, dacă vor munci ambii soți.

Totodată, șomerul, care este înregistrat la Agenția Teritorială de Ocupare a Forței de Muncă și a refuzat un loc de muncă sau serviciile de stimulare a ocupării forțelor de muncă, nu are dreptul de a depune o cerere de acordare a ajutorului social pe o perioadă de trei luni consecutive din luna stopării acestui privilegiu.

Cea de-a treia modificare presupune facilități în scopul susținerii familiilor cu membri inapți de muncă. Astfel, sunt excluse veniturile obținute din activitățile în agricultură pentru persoane care au vârsta de 62 de ani, și nu de 75 de ani cum a fost până în prezent. Pentru pensionarii deținători de cote agricole nu se vor calcula venituri pentru aceste terenuri.

Pentru anul 2013, valoarea venitului minim garantat este de 640 lei pentru primul membru adult în familia în care se solicită ajutor social. Numărul beneficiarilor de ajutor social a crescut, în ultimii patru ani, de la 152 la 76 mii de familii. Suma medie a ajutorului social a constituit anul trecut 790 lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *