Bună Dimineața

Tenis cu… englezii?!

E un film-document despre noi, aşa cum suntem văzuţi de un străin bine intenţionat. Şi totuşi, săptămâna viitoare pelicula va fi proiectată la Londra, deci, după ea englezii vor putea judeca ce fel de oameni suntem noi şi pe ce lume trăim. Te cam iau fiorii la acest gând. Nici nu ştii ce vor face spectatorii englezi – vor râde sau vor plânge -, când vor vedea în ce condiţii activează medicii moldoveni; cum e posibil ca într-un autobuz pe ruta Chişinău – Orhei să încapă multe, multe zeci de oameni; iar taximetristul de la Chişinău să-ţi spună, după o scurtătură de drum: „Handred!”… Ca să nu mai zic de drumurile cu gropi, de scările jerpelite şi intrările din blocurile de locuit, cu iz de închisoare, pe care publicul englez le-a văzut probabil doar în filme. Sau de scenele filmate în Transnistria, păzită de tancuri şi soldaţi înarmaţi, unde realitatea nu s-a schimbat deloc, deşi au trecut vreo zece ani de când Tony Hawks a descoperit Moldova pe hartă.

Dincolo de acestea, actorul şi scriitorul englez a observat însă ceva mult mai important – diferenţa enormă dintre două mentalităţi. Aici nu poţi să nu-i dai dreptate. Miza din pariul lui Hawks şi Steve, precum că cine va pierde va trebui să se dezbrace gol puşcă în piaţă şi să cânte Imnul Moldovei, îi ia prin surprindere pe moldoveni. Ei văd în Hawks un om care moare de urât şi… din neavând ce face s-a apucat să taie frunze la câini. Nici nu e de mirare: câţi moldoveni ar putea pune pariu că vor juca tenis cu… jucătorii din naţionala de fotbal a Marii Britanii?! Nici măcar pentru un milion de dolari nu cred că s-ar găsi cineva! Mentalitatea englezului, care crede că orice lucru e posibil dacă vrea el, ca om, se întâlneşte în acest film cu mentalitatea noastră, împietrită în stereotipuri sovietice, bazată pe neîncredere în forţele proprii şi falsă decenţă – iar din acest duel Tony Hawks iese învingător.

El reuşeşte să ne convingă că libertatea e sursa cea mai sigură de fericire – pornind de la un simplu pariu, pe care îl câştigă, autorul scrie o carte, face un film, iar banii câştigaţi de pe urma vânzărilor îi alocă unui centru de tratament din Moldova. E o frumoasă lecţie de libertate şi de omenie, pentru care ar trebui să-i mulţumim.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *