Finanţe

Termoelectrica (nu) va majora prețul pentru agentul termic

În urma unei decizii a ANRE de la mijlocul lunii noiembrie, prețul a crescut cu aproape zece la sută. În condițiile situației economice la zi, consumatorii finali ai agentului termic au devenit îngrijorați de faptul că prețul pentru agentul termic ar putea la fel să crească și că vor fi nevoiți să facă economii.
 
Fostul furnizor de agent termic din Chişinău „Termocom” a fuzionat în vara trecută, iar acum se numeşte „Termoservicii” şi împreună cu CET-1 şi CET-2 face parte din întreprinderea „Termoelectrica”. Astfel s-a încheiat procesul de restructurare a întreprinderilor termoenergetice din municipiul Chişinău.

Prin reorganizarea întreprinderilor din sectorul termoenergetic, autorităţile speră să atragă investiţii în acest sector şi să asigure calitatea serviciilor. Crearea acestei mega companii termoenergetice a avut loc și la insistența instituțiilor financiare internaționale, în condițiile în care autoritățile nu au fost în stare să identifice o soluție pentru restructurarea și modernizarea sistemului termoenergetic din Capitală.
Noua întreprindere, SA „Termoelectrica” va prelua activităţile celor trei întreprinderi şi va continua producerea, distribuirea şi furnizarea energiei termice consumatorilor din municipiul Chişinău.

În paralel, cu sprijinul Băncii Mondiale, se desfăşoară un proiect pentru promovarea reformelor şi sporirea eficienţei în sectorul energetic. Unul dintre pachetele de finanţare vizează asistenţa tehnică în elaborarea unui program de investiţii prioritare în sistemul de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chişinău pentru o perioadă de trei ani. Astfel, prin aceste acțiuni vor avea loc reducerea cu peste șapte milioane de dolari a costurilor de operare a întreprinderii.

O nouă lege a energiei termice

Sergiu Ciobanu, directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), a declarat pentru ziarul TIMPUL că, în momentul de față, la Termoelectrica, are loc un control în baza căruia vor fi stabilite toate costurile esențiale. Aceste calcule vor viza numărul de angajați, cheltuielile și nivelul de pierderi conform noii Legi cu numărul 92 din 29.05.2014 cu privire la energia termică şi promovarea cogenerării. „Până anul trecut, noi nu am avut o lege cu privire la termie. Iar acum termia a trecut în reglementare clasică, exact ca gazul și energia electrică. Munca pe care o facem acum este în premieră pentru Republica Moldova”, afirmă directorul ANRE. În același timp, conducătorul agenției a declarat că în sezonul acesta tariful pentru energie termică nu va crește și urmează să se calculeze în ce proporție afectează scumpirea gazului asupra majorării prețului pentru căldură.

Reprezentanții de la proaspăta companie „Termoelectrica” au confirmat că acum, în cadrul întreprinderii, au loc o serie de structurări și schimbări. În timp ce ANRE neagă posibilitatea creșterii prețului, producătorul energiei termice nu ne-a oferit un răspuns ferm despre majorarea acestuia în urma creșterii tarifului la gazele naturale. Totuși, am fost informați că în aceste zile au loc o serie de discuții în cadrul companiei. Săptămâna viitoare, reprezentanții companiei ne-au anunțat dacă va fi modificat prețul pentru energia termică.

O nouă perioadă de reglementare

În același timp, Victor Parlicov, expert IDIS Viitorul și fostul director ANRE, amintește că, în anii trecuți, când era majorat tariful la gaz, imediat era majorat și tariful la energia termică. „De curând, metodologia s-a schimbat și ar lua ceva timp pentru calcularea noilor tarife. Acum s-a început o nouă perioadă de reglementare pentru cei de la termie și tot lucrul se face de la zero”, afirmă expertul.

La început, întreprinderea intenționa să obțină un credit de la Banca Mondială în valoare de 40 milioane de dolari pentru modernizarea sistemului de termoficare din Chișinău a noii companii „Termoelectrica”. Victor Parlicov a spus să acești bani urmau să fie investiți atât în tehnologia veche, care ar permite gestionarea eficientă a materiilor prime pentru producerea energiei termice, cât și în metodele de producere a agentului termic.

„Eu nu mă aștept la mari reduceri de costuri în urma acestor investiții, căci, în mare parte, acestea sunt costurile pentru combustibil, deși sunt multe lucruri care pot fi îmbunătățite cu aceste fonduri. Iar aici chiar este nevoie de investiții din punct de vedere tehnic, fiindcă echipamentul este cel moștenit de la sovietici care este deja uzat și vechi”, a afirmat expertul. Parlicov este de părere că acești bani, care urmează să fie investiți în sistemul de termoficare, ulterior vor face presiune pe tarif și vor trebui rambursați din buzunarul consumatorilor finali.

În prezent, o gigacalorie pentru municipiul Chișinău costă 987 de lei, tarif aprobat în anul 2011. Astfel, pentru un apartament cu o cameră, costul pentru energia termică se ridică la circa 600 de lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *