CSI / RusiaInternaționalRăzboi

The Washington Post: Cum s-au păcălit spionii ruși în Ucraina și au adus în eroare Kremlinul în timp ce Putin făcea planuri de război

The Washington Post” își continuă seria investigațiilor și dezvăluirilor despre perioada premergătoare invaziei ruse din Ucraina pe baza surselor sale din serviciile de informații. După ce zilele trecute au scris despre cum americanii au aflat încă din octombrie că Putin va invada Ucraina și au avertizat fără prea mare succes Kievul, jurnaliștii de la prestigiosul cotidian se concentrează acum, într-o nouă anchetă, asupra spionajului rusesc din Ucraina și a erorilor sale de judecată.

„Lăsați cheile casei!”

În ultimele zile înainte de invazia Ucrainei, serviciul de securitate al Rusiei a început să trimită instrucțiuni criptate informatorilor săi din Kiev: „Împachetați și plecați din capitală, dar să lăsați cheile de la casă”, li s-a spus colaboratorilor Kremlinului. Instrucțiunile veneau de la ofițeri superiori dintr-o unitate a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) cu un nume aparent banal – Departamentul de Informații Operaționale – dar care avea o misiune amenințătoare: să asigure decapitarea guvernului ucrainean și să vegheze la instalarea unui regim pro-rus la Kiev.

Mesajele au fost o măsură a încrederii în acest plan îndrăzneț. Potrivit oficialilor ucraineni și occidentali din domeniul securității, agenții FSB erau atât de siguri că vor controla în curând pârghiile puterii la Kiev, încât și-au petrecut ultimele zile dinaintea războiului făcând aranjamente pentru case conspirative și cazări în apartamentele informatorilor și în alte locații pregătind planificatul aflux de personal. Planurile FSB s-au prăbușit însă odată cu retragerea forțelor rusești, în primele luni ale războiului.

Comunicațiile care expun aceste pregătiri fac parte dintr-o serie de materiale sensibile obținute de serviciile de securitate ucrainene și de alte servicii de informații, care au fost analizate de „The Washington Post”. Ele oferă o perspectivă inedită asupra activităților FSB – un serviciu tentacular, care are o vină enormă eșecul planului de război al rușilor în Ucraina.

FSB a indus în eroare Kremlinul

Agenție al cărei domeniu de activitate include securitatea internă în Rusia, dar și spionajul în fostele state sovietice, FSB a acționat decenii întregi Ucraina, încercând să-și fidelizeze instituțiile, mituind oficiali și încercând să împiedice orice derivă prooccidentală. Cu toate acestea, agenția nu a reușit să dea jos guvernul ucrainean, să alimenteze o aparentă simpatie pro-rusă a populației sau să-l îndepărteze de la putere pe președintele Volodimir Zelenski.

Analiștii FSB fie nu au înțeles cât de energic va răspunde Ucraina, fie au înțeles, dar nu au putut sau nu au vrut să transmită aceste evaluări sumbre președintelui rus Vladimir Putin, sunt de părere oficialii ucraineni și occidentali cu care s-a consultat „The Washington Post”.

Dosarele arată că unitatea FSB care se ocupa de Ucraina și-a mărit numărul de spioni în lunile premergătoare războiului. Se baza pe sprijinul unei vaste rețele de agenți plătiți din aparatul de securitate ucrainean. Unii dintre aceștia s-au conformat și au sabotat apărarea Ucrainei, dar alții se pare că și-au încasat plățile de la FSB, însă au refuzat să execute ordinele Kremlinului atunci când au început luptele.

Departamentul ucrainean al FSB a cunoscut o extindere majoră în perioada premergătoare invaziei, potrivit oficialilor ucraineni și occidentali din domeniul securității. De la aproximativ 30 de ofițeri în 2019 ajunsese la 160 de oameni în ajunul invaziei din Ucraina. Echipelor FSB le-au fost alocate regiuni din Ucraina și rețele de agenți în așteptare aflați în interiorul țării. 

Unde a greșit FSB

Pe de altă parte, sondaje extinse efectuate pentru FSB arătau că o proporție semnificativă a populației ucrainene era gata să reziste invaziei ruse, iar orice așteptare că forțele ruse vor fi întâmpinate ca „eliberatori” era nefondată. Cu toate acestea, FSB a continuat să alimenteze Kremlinul cu evaluări optimiste, conform cărora masele ucrainene ar saluta sosirea armatei ruse și instalarea unui regim favorabil Moscovei, scrie „The Washington Post”.

Astfel, FSB a susținut un plan de război bazat pe ideea că un atac fulger asupra Kievului ar putea răsturna guvernul în câteva zile. Zelenski ar fi mort, capturat sau în exil, creând un vid politic pe care agenții FSB l-ar putea umple imediat.

În paralel, serviciile de securitate ucrainene au beneficiat de sprijinul CIA, MI6 și al altor servicii de informații occidentale. Principalul serviciu de securitate internă al Ucrainei, SBU, s-a străduit să scape de cârtițele și sabotorii ruși care se infiltraseră în rândurile sale. Mai mulți ofițeri de rang înalt au fost arestați și catalogați drept trădători de către Zelenski, care, în iulie, a luat măsura extraordinară de a-l demite din funcție pe însuși directorul SBU, Ivan Bakanov, un prieten al său din copilărie.

SBU, un serviciu infiltrat de agenți ruși

Decizia lui Zelenski de a-l demite pe Bakanov din funcția de director al SBU a fost motivată de exasperarea față de eșecul acestuia de a „curăța” agenția de simpatizanții Rusiei, a declarat Andrii Smirnov, adjunctul șefului biroului prezidențial al Ucrainei. „După șase luni de război, continuăm să descoperim o mulțime de astfel de oameni”, a spus el.

SBU din Ucraina – ca și echivalentul său rus – este un descendent direct al KGB-ului. Ocupă fostul sediu al KGB din Kiev, este organizat în jurul aceleiași structuri birocratice ca și precursorul sovietic și a angajat un număr nedeclarat de ofițeri care au fost instruiți la academia KGB din Moscova sau a FSB, după destrămarea URSS. Cu un număr estimat la 27.000 de angajați, SBU este de cel puțin cinci ori mai mare decât MI5, echivalentul său britanic. Actuali și foști oficiali ucraineni din domeniul securității au declarat că teama cu privire la loialitatea chiar și a personalului de rang înalt este o sursă permanentă de anxietate.

Paradoxul statului ucrainean

Pe de altă parte, faptul că serviciile nu au capitulat „este un paradox al statului ucrainean”, a comentat un oficial din SBU. „Se credea, inclusiv de către ucrainenii înșiși, că există un nivel ridicat de corupție, ineficiență și infiltrare a agenților ruși în structurile guvernamentale ucrainene. Și totuși, după 24 februarie, acestea nu numai că au funcționat, dar au lucrat mai eficient ca niciodată”, a spus oficialul.

El, dar și alții au atribuit o mare parte din această reziliență exemplului personal dat de Zelenski, care a luat decizia de a rămâne în capitală. Capacitatea sa de a face acest lucru s-a datorat în parte existenței unui complex masiv de buncăre sub cartierul guvernamental din Kiev, care a fost proiectat de inginerii sovietici și construit pentru a supraviețui unui conflict nuclear, menționează „The Washington Post”.

Rusia pregătise două guverne de rezervă

Când au început invazia la 24 februarie, sarcina militarilor ruși era să cucerească Kievul, a declarat un oficial ucrainean din domeniul securității. Ei se așteptau ca asta să ducă la un efect de domino, care să se răsfrângă asupra întregii țări. Ar fi luat mai întâi puterea centrală și apoi ar fi avut o prezență consolidată în regiuni, a explicat oficialul ucrainean.

Ca parte a acestui plan, mai spun oficialii ucraineni, FSB a pregătit cel puțin două guverne pro-ruse în așteptare. Nu este clar de ce Rusia a mobilizat două grupuri, deși unii au speculat că Putin ar fi vrut pur și simplu opțiuni.

Unul, poziționat în Belarus, era construit în jurul fostului președinte Viktor Ianukovici. La 7 martie, un avion care aparținea fostului președinte ucrainean a aterizat la Minsk, sosirea sa fiind considerată un indiciu că Rusia ar putea încerca să-l readucă în funcție pe un politician pe care oficialii de la Kremlin îl consideră, după înlăturarea sa de la putere din 2014 prin revoluția portocalie Euromaidan, ca fiind liderul „legitim” al țării.

Un al doilea grup, care a inclus foști membri ai guvernului Ianukovici, s-a adunat în sud-estul Ucrainei, teritoriu care a căzut în mâinile forțelor ruse. Printre aceștia se număra și Oleg Țariov, un fost membru de frunte al Partidului Regiunilor al lui Ianukovici, care și-a anunțat prezența în Ucraina într-o postare pe aplicația Telegram, spunând că „Kievul va fi eliberat de fasciști”.

Toți spionii s-au înșelat în Ucraina

Pe de altă parte, aproape toate serviciile de informații care au avut un interes în acest război au făcut greșeli de judecată, scrie „The Washington Post”.

Agențiile de spionaj americane au prevăzut intențiile lui Putin, dar au subestimat capacitatea Ucrainei de a rezista atacului – o eroare care a contribuit la ezitarea inițială a Statelor Unite de a trimite arme grele și sofisticate.

La rândul lor, serviciile ucrainene au crezut prea mult că forțele rusești sunt slab pregătite pentru o luptă la scară largă și au ignorat avertismentele occidentale în legătură cu o invazie care a ajuns la câțiva kilometri de capitală.

Însă erorile serviciilor de informații rusești în Ucraina par mai degrabă sistemice. Activitatea lor a fost afectată de surse nesigure, de ezitări în a transmite adevăruri dure către Kremlin și de o prejudecată generalizată care rezonează cu atitudinea disprețuitoare a lui Putin față de Ucraina, scrie WAPO.

FSB a alimentat această dinamică cu evaluări împachetate pentru a fi pe placul Kremlinului și cu surse care aveau propriile motivații – politice și financiare – pentru a încuraja o eliminare a guvernului de la Kiev de către Rusia.

Viktor Medvedciuk, o figură-cheie căzută în dizgrația lui Putin

Cel mai important dintre acești politicieni a fost Viktor Medvedciuk, fost șef de cabinet prezidențial la începutul anilor 2000, care a acumulat o avere considerabilă din afaceri, devenind co-lider al principalului partid pro-rus din Ucraina.

Spre deosebire de alte personalități ucrainene, Medvedciuk a fost în contact direct cu Putin, care, de altfel, i-a botezat unul dintre copii.

Vocea sa a fost cea mai proeminentă într-un cor de aliați ai Kremlinului care asigurau Moscova că Zelenski era slab, că guvernul său se va prăbuși și că forțele rusești vor fi bine primite de poporul ucrainean.

În ultimii ani, Medvedciuk a părut să se folosească de imperiul său de afaceri pentru a pune bazele unei operațiuni ruse împotriva Kievului. Posturile sale de televiziune îl criticau în mod obișnuit pe Zelenski și difuzau propagandă pro-rusă, inclusiv teze false potrivit cărora Statele Unite ar avea biolaboratoare în țară pentru a ajuta Ucraina să dezvolte arme biologice. Companiile sale, care includ o participație într-o rafinărie de petrol din sudul Rusiei, au servit drept canal pentru banii care au ajuns la forțele pro-ruse și au susținut comploturi de destabilizare a guvernului de la Kiev.

Pe măsură ce activitățile sale deveneau tot mai evidente, Statele Unite și Ucraina au luat măsuri împotriva rețelei sale.

Războiul nu a reușit să se ridice însă la înălțimea previziunilor lui Medvedciuk, iar rețeaua sa politică a fost cea care a cedat prima. Cel puțin 12 înalți oficiali ai partidului său au părăsit țara.

Iar respingerea ulterioară a lui Medvedciuk de către Moscova a fost unul dintre puținele semne vizibile ale iritării lui Putin, care, de altfel, nu a luat măsuri comparabile cu cele luate de Zelenski împotriva niciunuia dintre șefii săi de spionaj, în ciuda amplorii greșelilor lor de judecată.

Medvedciuk a fost prins de ucraineni la mijlocul lunii aprilie, după ce fugise din arestul la domiciliu în care era plasat. Autoritățile ucrainene au propus să-l trimită la Moscova, în cadrul unui schimb de prizonieri. Dar oficialii ruși au transmis că Kremlinul nu este interesat de un acord care l-ar elibera pe oligarh.

Pentru Kremlin, „el este un trădător, pentru că a luat toți banii și nu a livrat niciun rezultat”, a declarat Kostiantin Batozski, fost consilier al unui guvernator din Donețk înainte ca regiunea să fie preluată de separatiștii pro-ruși. Medvedciuk „este o carte jucată, nu îl vor mai folosi niciodată. El nu mai vrea acum să meargă în Rusia pentru că i se va pune cea mai neplăcută întrebare din lume: Cum rămâne cu banii? Unde s-au dus?” – a explicat Batozski.

Putin își păstrează oamenii în funcții

În ciuda eșecurilor repetate, liderii FSB rămân în funcțiile lor, iar agenția s-a regrupat, trimițându-și oamenii în rotații de trei luni în regiunile ocupate de forțele rusești în sudul și estul Ucrainei.

Oficialii americani și alți oficiali au declarat că nu au văzut nicio dovadă că Putin ar fi făcut curățenie la vârful agențiilor de spionaj ale Rusiei sau că ar fi cerut socoteală șefilor pentru greșelile grave. În schimb, directorul FSB, Aleksandr Bortnikov, și șeful direcției pentru Ucraina, Serghei Beseda, rămân în funcții, supraveghind aspecte ale efortului actual de război, un conflict al cărui sfârșit nu este previzibil.

Sursa: Digi24.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *