Tineri din Germania vor să cunoască R. Moldova

Şcoala de vară se află la ediţia a doua şi a fost iniţiată de profesorul şi preşedintele Moldova-Institut Leipzig, Klaus Bochmann. Evenimentul reuneşte un grup de 16 doctoranzi şi studenţi din Germania, dornici să cunoască îndeaproape situaţia politică, economică, lingvistică, socială şi culturală din R. Moldova, precum şi să înveţe sau să îşi perfecţioneze cunoştinţele de limba română. Cei mai mulţi sunt deja licenţiaţi în politologie, drept, studii europene sau filologie, având motivaţii dintre cele mai diverse pentru a participa la acest proiect. Cursanţii vorbesc fluent limba engleză, iar jumătate dintre ei au studiat limba română la universităţi germane.
Interesul pentru Moldova este generat de complexitatea situaţiei geopolitice, de apropierea ţării noastre de Uniunea Europeană, dar şi de particularităţile regiunii transnistrene, precum şi de peregrinările identitare şi interetnice din zonă.
Prezent la eveniment, Ambasadorul Germaniei în R. Moldova, Dr. Berthold Johannes, a declarat că Germania s-a confruntat în trecut cu aceleaşi probleme cu care se luptă RM la etapa actuală. Cu referire la conflictul transnistrean, Excelenţa sa a mai spus: „Integritatea R. Moldova trebuie să fie păstrată şi este nevoie de foarte multă muncă în acest sens. Mă bucur că actualul Guvern depune toate eforturile pentru a se apropia de Uniunea Europeană, iar Germania este deschisă spre a susţine RM în această direcţie”.
Tinerii şi-au exprimat dorinţa de a contribui la aprofundarea dialogului moldo-german. Scopul principal al Şcolii de vară este conlucrarea între tinerii specialişti din Moldova şi Germania, precum şi dezvoltarea unei reţele de multiplicatori în rândul comunităţii academice germane, care să promoveze interesul pentru R. Moldova în cadrul universităţilor şi centrelor de cercetare germane.
Cu ocazia deschiderii oficiale a Şcolii de vară, oaspeţii au fost salutaţi printr-un mesaj şi de preşedintele interimar, Mihai Ghimpu. Întrucât tinerii îşi propun să studieze în R. Moldova fenomene ca multilingvismul şi multiculturalitatea, preşedintele interimar le-a urat succes, adăugând că toleranţa şi convieţuirea mai multor valori se învaţă numai într-un stat democratic. El şi-a exprimat speranţa că RM şi Germania vor realiza şi pe viitor astfel de proiecte.
Şcoala internaţională de vară va dura până la 11 septembrie 2010.
Irina Papuc