Tinerii ruși, tot mai revoltați, Kremlinul caută o ieșire (Le Monde)
Repetiția este întreruptă. La 31 martie, sub ochii îngroziți ai colegilor săi, Andreï Ossipov, tânăr concertmaistru în orchestra simfonică a orașului Cheboksary, situat la 600 de kilometri de Moscova, este săltat de polițiști. „Am fost la demonstrația împotriva corupției puterii. [Premierul] Medvedev, a furat miliarde, a spus el, ridicându-se calm. Cineva să aibă grijă de vioara mea”, spune artistul, pe înregistrarea apărută imediat în mediul online.
„Arestările – mai mult de 1600 în întreaga țară – au continuat fără condamnări penale, până în prezent. Alexeï Navalny a fost eliberat din închisoare luni 10 aprilie, dar soarta lui rămâne neclară.
În școli, profesorii sunt pe baricade în încercarea de a-i demotiva pe adolescenții și studenții ieșiți masiv în stradă la 26 martie. Ca și în Cheboksary, totul este filmat cu telefoanele mobile, și imediat postat pe rețelele sociale.
În Briansk, la 350 km sud-vest de Moscova, un adolescent a înregistrat-o pe directoarea școlii, venită într-o clasă după arestarea unuia dintre elevi. „Ceea ce face Navalny este o provocare pură (…), situația noastră economică este foarte instabilă“, pledează ea. ”Din cauza Crimeei și a sancțiunilor”, vine replica unui tânăr.
”Să fii patriot nu înseamnă să sprijini guvernul!”, spune un alt adolescent. „Ei bine, atunci, crezi că viața este mai rea în această țară de la sosirea lui Putin și Medvedev?” Întreabă directoarea furioasă. „Nu, dar au rămas la putere prea mult timp“, vine replica.
Aceeași scenă la Universitatea din Tomsk, unde un profesor a încercat să minimalizeze corupția. Replica a venit fără menajamente: „Vă place când sunteți furat? "
Mai multe variante sunt pe masa guvernului. Un proiect vizează întărirea „educației patriotice“. Un altul, restricționarea accesului tinerilor la rețelele sociale, considerate ca fiind vectorul principal al protestelor. Accesul ar urma să fie interzis minorilor sub 14 ani, iar alții ar fi forțați să se să identifice cu actele de identitate, potrivit cotidianului Izvestia. Citând surse anonime din administrația prezidențială, site-ul RBK scrie că Kremlinul ar avea în vedere și o „reconfigurare“ a televiziunii publice ruse.
Sursa: rfi.ro