Timpul Local

Tinerii specialişti se întorc acasă

Potrivit consultantului local, Viorica Olaru-Cemârtan, participanţii la proiect au studii în management, marketing, audit, agricultură, medicină sau politologie. „Mulţi îşi arată interesul de a se angaja în structurile de stat, în special în ministere sau ambasade, dar şi în sectorul nonguvernamental”, spune Viorica Olaru-Cemârtan. Din cei 30 de tineri participanţi la proiect unii încă îşi mai fac studiile, iar alţii au o experienţă de cel puţin trei-cinci ani în domeniu, însă vor să se întoarcă acum în ţară.

„Moldova are nevoie de mari schimbări la capitolul economie, management eficient şi practici democratice noi, iar tinerii, prin abilităţile dobândite peste hotare, vor putea să facă aceste schimbări”, consideră consultantul local al OIM. Olga Bâtcă, o tânără care a absolvit două universităţi din Paris, a revenit în Moldova după mai bine de zece ani. Ea este prima beneficiară a acestui proiect şi deja în zilele următoare îşi va începe activitatea la una dintre companiile din Chişinău. „Nu credeam că mă voi mai întoarce, dar aici este familia, sunt copiii mei. Am fost un pic dezamăgită că doar 30 de persoane pot beneficia de acest program, dar îmi dau seama cât de greu este de realizat acest obiectiv. Cred că ar fi bine ca cel puţin 300 de persoane să se întoarcă şi să fie încadrate în câmpul muncii, pentru că ele posedă cunoştinţe şi deprinderi pe care cei de aici nu le au”, a menţionat pentru TIMPUL Olga Bâtcă.

Concursul este deschis pentru tinerii moldoveni cu studii în străinătate şi care doresc să revină acasă în vederea angajării în instituţiile private sau publice din Moldova. OIM oferă suport pentru identificarea angajatorilor, asistenţă logistică şi administrativă. De asemenea, participanţii la proiect vor beneficia de suport financiar pentru acoperirea cheltuielilor de transport, precum şi indemnizaţii lunare în valoare de 200 de euro pe o perioadă de până la şase luni. Actualmente, din cele 30 de dosare depuse, mai mult de jumătate sunt examinate de întreprinderi mari din ţară, iar o tânără va fi angajată în curând. Dosarele pot si depuse până la 31 martie 2011.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *