Tot ce trebuie să știi despre „Alita: Îngerul Războinic”, noul film al lui James Cameron
Scris și produs de Cameron, „Alita: Battle Angel” e un film de acțiune Cyberpunk bazat pe seria manga a lui Yukito Kishiro. Acțiunea are loc în secolul XXVI, pe un Pământ răvășit de un război major. Chiar și așa, tehnologia e extraordinar de avansată: oriunde ai privi, numai cyborgi vezi.
Alita e unul dintre ei, dar se remarcă prin faptul că nu are amintiri deloc. În schimb, constată că stăpânește instinctiv o tehnică de arte marțiale numită Panzer Kunst. Alita pornește într-o călătorie de autodescoperire, iar răspunsurile pe care le caută par a fi ascunse în orașul plutitor Tiphares.
Cu o distribuție formată din Rosa Salazar, Christoph Waltz , Jennifer Connelly, Mahershala Ali, Michelle Rodriguez, Ed Skrein și Casper Van Dien, filmul regizat de Robert Rodriguez („Sin City” / „Spy Kids”) promite o experiență vizuală uluitoare.
Se pare că echipa lui Cameron a încercat (și a reușit) din nou să împingă CGI-ul dincolo de limite, așa cum a făcut-o de nenumărate ori de-a lungul carierei: „Majoritatea cadrelor din film vor avea efecte speciale, deoarece Alita însăși și alții care trăiesc în oraș sunt într-un fel sau altul cibernetici. Asta înseamnă o multitudine de capturi, cât și înlocuirea membrelor în versiunea finală, dar Rodriguez, care – ca și Cameron – s-a bucurat întotdeauna de testarea unor noi tehnologii în filmele sale, s-a bucurat de tot acest proces”.
Tindem să strâmbăm din nas când auzim de filme așa artificiale, realizate predominant în post-producție, pentru că în majoritatea cazurilor ai impresia că urmărești un joc video. Totuși, dacă e să-i credem pe producători, axarea pe efecte speciale nu a compromis câtuși de puțin emoția filmului. Din contră, chiar pe asta s-ar fi pus accentul.
De la distribuitorul Odeon Cineplex aflăm că „în timp ce efectele oferă spectacolul, pentru Rodriguez, Cameron și echipa acestora, ceea ce contează pentru film este emoția. Și o mare parte din asta vine din partea personajului principal”.
„Este o introducere minunată pentru Alita, o ocazie de afla cine este cu adevărat, de a-și descoperi puterea, cât și pe ea însăși, și de a deveni o persoană modestă, dar care poate de fapt să schimbe și să afecteze lumea într-un mod foarte mare”, detaliază regizorul. „Este o poveste minunată. Este plină de emoții și umor, dragoste și relații extraordinare”.
Rosa Salazar, care interpretează cyborgul titular, are numai cuvinte de laudă la adresa complexității personajului: „Alita este o fată obișnuită, compusă din părți cibernetice, și are o poveste nebună, traumatizantă. Pentru mine, în afară de părțile cibernetice, acest personaj este ceva la care mă pot raporta. Alita e la fel ca mine. Are o întreagă paletă de emoții. E nesigură. E curajoasă. E îndrăzneață. E puternică. E curioasă și e sfidătoare. E puternică și e slabă. Ea are un suflet adevărat, pe care cred că-l dezvăluie tot timpul”.
Fascinat de benzile desenate ale lui Yukito Kishiro, James Cameron a văzut imediat oportunitatea de-a explora una dintre temele lui preferate în materie de cinema: „un personaj feminin complex, alături de care publicul se poate identifica, al cărui nucleu emoțional ne duce într-o călătorie într-o lume aparent ciudată”. Din motivele astea e convins că spectatorii din întreaga lume se vor îndrăgosti pe loc de Alita și de povestea ei.