Tradiții cu împrumut
Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine, ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie." (Wikipedia)
Acum să o luăm în ordine: încă nu s-a anunțat cu titlu de mare descoperire cum că Decebal era celt și nu dac. Deci, celți nu suntem. Nu ne numărăm nici între acele multe popoare din lumea occidentală, chiar dacă vrem în Europa – occidentali nu suntem. Nu suntem nici irlandezi, nici americani.
Ni se spune că numele vine de la sărbătoarea creștină a Tuturor Sfinților, de pe 1 noiembrie. Ori în calendarele noastre, pe nou sunt Sfinții doctori fără de arginți Damian și Cosma, iar pe vechi – Sfântul prooroc Ioil. Pentru că e vorba de creștinismul catolic și protestant, citim mai jos. Bun, și la noi sunt moșii de iarnă și se face pomenirea morților. Dar personal prefer să nu suprapun amintirea bunicilor peste imaginea dovlecilor cu dinți.
Și atunci de ce se fac atât de multe petreceri de Halloween? Simplu, la fel de simplu ca și cu Valentine’s day. Unii vor banii, alții vor chef. Să cânte muzică, să curgă băutura, să crească bugetul la barurile din oraș.
Așa că bravo ălora cu târguri de dovleci, ălora ce vând plăcinte, ălora cu târgul cireșelor și ălora cu merele și strugurii. Mai bine să ne folosim de ceea ce avem şi să ne promovăm produsele, decât să împrumutăm sărbători comerciale. Deja avem în oraș Irish Pub-uri, avem – după cum vedem – halloweenul irlandez, dar dacă vreți ceva irlandez de calitate nu uitați de James Joyce.
Căutați Oameni din Dublin pentru o noapte frumoasă de sfârșit de octombrie. Mai bine decât costume cu cadavre și vrăjitoare. Ori poate ar trebui să vă provoc cu romanul Ulise.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!