Tradiții de Sâmbăta Mare. E mare păcat să faci acest lucru înainte de Paşte
Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Mare
Românii respecttă întocmai datinile din perioada de dinainte de Paște pentru a avea sufletul mai limpede și pentru ca păcatele să li se ierte. Ziua de sâmbătă marchează sfârșitul Săptămânii Patimilor care este cunoscut și ca un cuiclu al moții și sacrificiului. Românii trebuie să aibă gnduri curate și inima deschisă și să se ducă să ia lumina sfântă.
Obiceiuri în Sâmbăta Mare
Datinile spun că nu este bine să dormi ziua, pe parcursul Sâmbetei Mari. Atunci Domnul poate vedea înăuntrul ființelor, dorințele pe care le pui se vor îndeplini. Dacă te împiedici în drum spre slujba de Înviere, se zice că vei avea un an greu și plin de evenimente și încercări. Trasiția spune că trebuie să porți ceva nou, acestea având un rol purificator.
Seara, femeile trebuie să aibă un coș cu mâncare la biserică, pentru a putea fi sfințit. În coș ele trebuie să aibă: un prosop curat, o lumânare albă, ouă roşii, cozonac, pască, drob, zahăr, fâină, ulei, câţiva câţei de usturoi şi o ramură de busuioc. ”Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi, către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui, ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă”, arată rugăcunea ce trebuie spusă în Sâmbăta Mare.