Actualitate

Traian Băsescu bătut măr şi în diaspora: 78,74% – DA, 20,63% – NU

Pe 29 iulie, în afara graniţelor României au votat 73.016 persoane cu cetăţenie română. Dintre acestea, 57.297 (adică 78,74%) au votat pentru demitere, iar 15.066 (20,63%) au votat împotriva demiterii. Suntem în faţa unei premiere în ultimii 8 ani: s-a înregistrat prima înfrângere la vot a lui Traian Băsescu din 2004 până în prezent.

Din datele oficiale publicate de BEC, în diaspora – cu excepţia Republicii Moldova, unde primarul Chişinăului, Chirtoacă, a îndemnat oficial la boicot, a Italiei, Spaniei şi poate a SUA, unde s-a înregistrat o prezenţă mai redusă decât la turul II al prezidenţialelor din 2009, momentul de apogeu al lui Traian Băsescu – nu rezultă un boicot la referendumul din 29 iulie. Este adevărat, nu ştim câţi dintre votanţii din afara graniţelor (în special din ţările cunoscute ca fiind destinaţii turistice de top) erau români din ţară aflaţi în concedii şi câţi rezidenţi. Dar indiferent de situaţie, rezultatul este clar: Traian Băsescu este înfrânt la vot în străinătate, şi nu oricum, ci cu un scor mai mult decât categoric.

De menţionat că la precedentul referendum de demitere s-a înregistrat o prezenţă relativ similară, numai că atunci scorul a fost zdrobitor în favoarea lui Traian Băsescu. Vă prezentăm cum s-a votat în diaspora în ultimii 5 ani.

Traian Băsescu a avut câştig de cauză doar în Republica Moldova (912 voturi DA – 1.420 NU), Kenya (13 DA – 17 NU), Libia (9 DA – 12 NU) şi Uruguay (4 DA – 7 NU). În alte două ţări, Senegal şi Coreea de Nord, „scorul” a fost egal: 4 DA – 4 NU.

via cotidianul.ro

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *