Timpul Liber

Trăiește în prezent și uită de trecut și viitor! Sfaturile psihologului pentru o viață fără griji

Meditația și meditația atenției (meditația mindfulness) sunt două concepte diferite. Ultima este mai degrabă o calitate decât o practică, în timp ce meditația este o practică ce poate ajuta la dezvoltarea calităților, inclusiv a atenției. Mindfulness-ul este o stare de a fi prezent în momentul prezent, fără să-ți faci griji pentru trecut sau viitor, iar meditația mindfulness este o modalitate formală de a-ți antrena mintea și de a te concentra asupra momentului prezent.

Potrivit psihologului Laura Maria Cojocaru, meditația mindfulness a devenit din ce în ce mai populară în Occident și a început să prindă și în România datorită beneficiilor pe care le oferă într-o societate în care ocuparea și epuizarea sunt normele. Aceste aspecte pozitive includ scăderea răspunsului la stres, creșterea activității sistemului imunitar, îmbunătățirea nivelurilor cronice de durere și a simptomelor de anxietate și depresie.

„Pentru a practica mindfulness-ul, există o serie de tehnici pe care le puteți folosi, inclusiv meditația, yin yoga, qigong, mâncarea conștientă, meditația de scanare a corpului și meditația de iubire-bunătate. Atitudinile de atenție, care includ capacitatea de a da drumul lucrurilor, mintea începătorului, încrederea, capacitatea de a nu judeca, lipsa intenționalității, răbdarea și acceptarea ca proces activ, sunt importante pentru a avea succes în practicarea mindfulness-ului. Este important să practicați mindfulness-ul în mod regulat, deoarece acest lucru vă poate ajuta să vă conectați cu voi înșivă și cu ceilalți, să reacționați productiv la situații stresante și să găsiți mai mult echilibru în viețile voastre aglomerate”, explică psihologul.

4 pași simpli în practicarea meditației mindfulness

Mulți începători se pot simți intimidați de procesul de meditație a atenției și pot fi nesiguri despre modul de începere, dar procesul este mai simplu decât credem.

1. Așezați-vă confortabil. „Primul pas în practicarea meditației mindfulness este să găsiți un loc liniștit, ferit de zgomote, și să vă așezați relaxați pe podea sau pe un scaun. Asigurați-vă că sunteți într-o poziție care vă permite să stați lejer și să vă concentrați pe respirație fără a vă simți incomod”, explică specialistul.

2. Cu ochii deschiși sau închiși, fii atent la respirație. „Unul dintre cele mai importante aspecte ale meditației mindfulness este concentrarea asupra respirației. Începeți prin a vă concentra asupra aerului care vă intră prin nas și iese din gură. Observați mișcările pieptului pe măsură ce respirați. Nu încercați să vă schimbați respirația, ci doar să fiți conștienți de ea”, continuă Laura Maria Cojocaru.

3. Apoi extindeți-vă atenția către alte lucruri. „Acestea pot fi sunetele din jurul vostru sau senzațiile din corp. Observați senzațiile fizice pe care le simțiți în corpul dv. și observați cum mintea voastră percepe și procesează informațiile din mediul înconjurător. Nu judecați aceste senzații sau gânduri, ci pur și simplu observați-le”, declară psihologul.

4. Rămâneți în starea de non-judecată. „Unul dintre principiile de bază ale meditației mindfulness este non-judecata. Nu vă judecați gândurile sau emoțiile, ci pur și simplu le observați și le acceptați. Dacă aveți dificultăți în concentrarea asupra respirației sau vă pierdeți atenția, nu vă judecați și nu vă învinovățiți. În schimb, încercați să reveniți la concentrarea asupra respirației și să vă concentrați din nou asupra momentului prezent. Aceasta este linia de bază și ar trebui să vă întoarceți la ea oricând mintea dv. începe să rătăcească. Este important să vă amintiți că meditația mindfulness nu înseamnă că trebuie să vă eliberați complet mintea de gânduri, ci mai degrabă să vă concentrați pe momentul prezent și să observați gândurile care vin și pleacă. Pentru a face din meditația mindfulness o practică regulată, puteți începe cu sesiuni scurte de câteva minute în fiecare zi și să creșteți treptat timpul de meditație pe măsură ce vă simțiți confortabil. Acest lucru vă poate ajuta să vă dezvoltați abilitatea de a vă concentra și de a fi prezenți în momentul prezent, precum și de a vă reduce stresul și anxietatea”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *