Bună Dimineața

Trăim în țara unde un polițist care nu ia mită este erou

Recent în presă a apărut informația că Uniunea Europeană alocă R. Moldova circa două milioane de euro pentru combaterea corupției, spălării banilor și crimelor economice. Susțineri financiare de acest fel au mai fost, dar se pare că persoanele corupte nu s-au rărit.

Zilnic apar informații despre persoane reținute pentru acte de corupție, fie este vorba de un polițist flămând, fie de un profesor sărac, fie de un oficial nesățios sau un vameș neexperimentat. Probabilitatea ca banii oferiți de UE să fie spălați este foarte mare, dar ce mai contează dacă nimeni nu se apucă serios să stârpească acest fenomen…

În timp ce în majoritatea universităților, a punctelor vamale sau a secțiilor de poliție se ia mită la greu, se întâlnește și câte un personaj care refuză să ia bani, iar presa îl transformă imediat în erou național.

Iată spre exemplu, zilele acestea, un tânăr de 28 de ani din capitală a încercat să mituiască un poliţist, dar acesta l-a denunţat. Omul legii a refuzat să ia mită 8 mii de lei. Băiatul încerca să ofere șpagă pentru a influenţa investigaţiile privind complicitatea lui în păstrarea şi consumul de droguri. Suspectul a fost reţinut în flagrant şi este bănuit de corupere activă, care se pedepseşte cu închisoare pe un termen de până la 6 ani. La fel, acesta este cercetat penal pentru păstrare şi consum de droguri.

Fără nicio îndoială acest polițist a făcut o treabă bună, dar să nu uităm că aceasta ar trebui să fie o reacție normală a unui om atunci când i se propune mită. Din păcate, în societatea noastră astfel procedează doar oamenii puternici, majoritatea ar fi luat banii și ar fi lăsat un comerciant de droguri să-și facă treaba mai departe.

Chiar și atunci când țara asta va primi miliarde de euro pentru combaterea corupției, fenomenul nu va fi nimicit. Din păcate, sunt mulți dintre cei care spală bani în R. Moldova și cărora nu le convine să trăiască într-o țară fără corupție.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *