Tratatul de la Lisabona a trecut de buturuga ceha

Euroscepticul presedintele ceh, Vaclav Klaus, a semnat marti, 3 noiembrie, la Praga, Tratatul de la Lisabona. S-a intamplat dupa luni de blocaj, astfel fiind eliminat ultimul obstacol din calea intrarii in vigoare a documentului care vizeaza imbunatatirea functionarii Uniunii Europene extinse.
La doar o ora de la semnarea de catre Klaus, Tratatul a fost contrasemnat de premierul ceh, Jan Fischer. Anterior, Curtea Constitutionala a calificat textul conform legii fundamentale a tarii. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a salutat imediat semnarea de catre cehi a Tratatului de la Lisabona, apreciind ca astfel a fost inlaturat si ultimul obstacol din calea acestui document. Si premierul britanic Gordon Brown a salutat o „etapa importanta si istorica” pentru UE. „Odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, Cehia inceteaza a mai fi un stat suveran”, a spus liderul de la Praga, ultimul dintre cei 27 de lideri UE care nu semnase acest tratat.
Klaus a acceptat sa semneze Tratatul dupa ce a obtinut, acum o saptamana, derogarea de la Carta Drepturilor Fundamentale pe care o cerea. La fel ca cele acordate Marii Britanii si Poloniei, aceasta derogare se refera la Carta Drepturilor Fundamentale, document care figureaza ca anexa a tratatului. Aceasta va impiedica, potrivit lui Klaus, orice restituire a bunurilor germanilor sudeti, confiscate dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Potrivit textelor oficiale, intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona urmeaza sa aiba loc „in prima zi a lunii care va urma dupa depunerea, la Roma, a instrumentelor de ratificare de catre statul semnatar ce efectueaza ultimul aceasta formalitate”, adica la 1 decembrie. Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat vineri ca Tratatul de la Lisabona va intra fara indoiala in vigoare in 1 decembrie. In continuare, liderii europeni vor trebui sa aleaga primul presedinte stabil si „ministrul de Externe” al UE.
Dupa presa internationala