RăzboiUcraina

Ucraina alocă până la sfârșitul anului 40 miliarde de grivne pentru producția internă de drone

Miercuri, premierul Ucrainei, Denis Şmîgal, a anunţat că guvernul său va aloca pentru restul acestui an 40 miliarde de grivne (aproximativ un miliard de euro la cursul de schimb actual) pentru a finanţa producţia de drone de către producătorii ucraineni, potrivit Agerpres.

”Acum un an, datorită iniţiativei UNITED24 a preşedintelui Volodimir Zelenski, am colectat patru miliarde de grivne pe care i-am investit în producătorii ucraineni de drone”, a declarat Şmîgal în cadrul unui eveniment public, referindu-se la iniţiativa prezidenţială de a obţine donaţii.

De asemenea, premierul a reamintit că, la vremea respectivă, în proiect erau implicate aproximativ zece companii.

”Astăzi sunt peste 40 de companii care au încheiat contracte cu statul, iar producţia internă de drone a crescut de zece ori”, a afirmat şeful guvernului ucrainean, care a făcut o prioritate din dezvoltarea, împreună cu sectorul privat, a producţiei interne de drone pentru a aproviziona armata cu mii de aparate aeriene fără pilot.

În intervenţia sa, Şmîgal a amintit că Ucraina a promovat reforme legislative pentru a face mai atractive investiţiile private în producţia de drone. Una dintre aceste modificări creşte marja de profit la 25% pentru companiile din sector care primesc contracte publice, scrie Agerpres.

Astfel, în discursul de marţi seara către naţiune, preşedintele Zelenski a subliniat importanţa aşa-numitei Armate de drone pe care Ucraina o creează: ”Apărarea noastră are nevoie urgentă de toate tipurile de drone, de la (dronele) Mavic, relativ simple, până la dronele maritime şi de atac care pot opera pe distanţe mari”.

Menționăm că Ucraina a atacat în mai multe rânduri peninsula Crimeea – anexată ilegal de Rusia în 2014 – cu drone maritime, pe distanţe mari. Recent, circulația a fost oprită pe podul Crimeea din cauza unei situații „de urgență”, au declarat luni, 17 iulie, oficialii instalați de Rusia, în timp ce presa ucraineană a relatat că au fost explozii pe pod, transmite Reuters. Serghei Aksionov, guvernatorul instalat de Rusia, a declarat că situația de urgență a avut loc la pilonul 145 al podului care leagă peninsula Crimeea de regiunea rusă Krasnodar. El nu a oferit alte detalii. Două persoane au murit și o fetiță a fost rănită, susține oficialii ruși. Podul Kerci este o rută-cheie pentru aprovizionarea trupelor rusești din Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *