Externe

Ucraina cere acces la locul prăbușirii rachetei pe teritoriul Poloniei: Deținem dovezi despre o ”urmă rusească” în acest incident

Ucraina a cerut miercuri acces la locul din estul Poloniei unde două persoane au fost omorâte marţi seara de o rachetă despre care oficiali polonezi şi din cadrul NATO afirmă că a fost o rachetă antiaeriană a armatei ucrainene, relatează Reuters şi AFP.

După ce iniţial suspiciunile s-au îndreptat către Rusia, care a negat acuzaţiile, atât preşedintele Polonie, Andrzej Duda, cât şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg au declarat că investigaţiile preliminare relevă faptul că racheta căzută pe teritoriul polonez pare să fi fost o rachetă antiaeriană pe care armata ucraineană a lansat-o în timpul raidului masiv cu rachete de croazieră efectuat marţi, 15 noiembrie, de Rusia asupra Ucrainei.

Astfel, potrivit liderului polonez, racheta căzută în satul Przewodow este o rachetă de producţie rusească S-300, dar aflată în dotarea armatei ucrainene.

Cu toate acestea, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, susţine că Ucraina deţine dovezi despre o ”urmă rusească” în acest incident, fără a explica la ce se referă.

”Suntem pregătiţi să oferim proba urmei ruseşti pe care o avem”, a scris oficialul ucrainean pe social-media.

Într-un mesaj pe Facebook şi Twitter, Danilov a mai spus că Ucraina doreşte acces la locul prăbuşirii rachetei, o investigaţie comună cu partenerii săi occidentali şi de asemenea acces la informaţiile pe baza cărora aceştia concluzionează că a fost vorba despre o rachetă lansată de armata ucraineană.

”Ucraina cere un acces imediat la locul căderii (rachetei) pentru reprezentanţii săi ai Apărării şi grănicerilor”, a mai indicat Danilov în postarea sa.

De asemenea, el a mai adaugat că Kievul ”aşteaptă de la partenerii noştri informaţiile pe baza cărora ei au tras concluzia că a fost vorba despre o rachetă ucraineană a apărării antiaeriene”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *