Externe

Ucraina: Referendumurile organizate de Moscova în teritoriile ocupate sunt un ”spectacol de propagandă”

Vineri, Ucraina a calificat referendumurile organizate de Moscova în teritoriile ocupate din estul şi sudul ţării drept un ”spectacol de propagandă” din partea Kremlinului, transmite DPA și Agerpres.

„Astăzi, nu există nicio acţiune legală numită ”referendum” în teritoriile ocupate”, a scris pe pagina sa de “>Twitter consilierul prezidenţial Mihailo Podoleak.

Consilierul al președintelui ucrainean a spus că teritoriile ocupate au nevoie de ”o eliberare imediată”.

Kievul a ameninţat organizatorii aşa-numitelor referendumuri din regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie că vor fi puşi sub acuzare pentru înaltă trădare. În plus, acceptarea paşapoartelor ruseşti, în special de către angajaţii administraţiei de stat, este pasibilă de pedeapsă. Există mulţi colaboratori în teritoriile ocupate, susţine guvernul ucrainean, relatează sursa citată.

Vă amintim că Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022. În timpul unei contraofensive, forţele armate ucrainene au alungat ocupanții ruși dintr-o mare parte a regiunii Harkov (nord-estul Ucrainei).

Totuşi, inclusiv aproape 20% din teritoriul Ucrainei rămâne sub controlul Rusiei, inclusiv peninsula Crimeea, care a fost anexată ilegal în anul 2014 după un referendum controversat.

Marți, separatiştii pro-ruşi au anunţat că au programat timp de cinci zile, între 23 şi 27 septembrie, referendumuri pentru unirea cu Rusia a republicilor autoproclamate în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk şi Herson. Ulterior, un anunţ similar a fost făcut şi în regiunea Zaporojie.

De asemenea, separatiştii au cerut organizarea rapidă a consultărilor populare în contextul contraofensivei ucrainene, care a înregistrat progrese teritoriale semnificative. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *