CSI / RusiaUcraina

Ucraina va naționaliza băncile deținute de ruși sau de acoliții lor vizați de sancțiunile occidentale. Decretul semnat de președintele Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat o lege care permite Băncii Naționale a Ucrainei să naționalizeze chiar și cele mai de succes bănci cu proprietari supuși sancțiunilor occidentale.

Este vorba despre un proiect de lege al guvernului, care a fost adoptat de parlament pe 29 mai cu 305 voturi pentru, scrie Ziare.com.

”Intră în vigoare la o zi după publicarea sa, adică deja în această săptămână. Și atunci BNU este obligată să înceapă procedura de naționalizare”, a declarat deputatul popular Iaroslav Jelezniak.

La intrarea în vigoare a proiectului de lege, BNU va primi competențe extinse „în anumite circumstanțe legate de aplicarea sancțiunilor băncii și/sau proprietarilor cu participări semnificative la bancă”. Banca Națională va putea lua o decizie cu privire la:

  • interzicerea unei persoane juridice sau persoane fizice sancționate să achiziționeze sau să majoreze o participație semnificativă în bancă;
  • retragerea de pe piață a unei bănci de importanță sistemică prin naționalizare.

Rroiectul de lege a fost mult timp asociat cu planurile de naționalizare a Sens Bank (fosta Alfa Bank), care este deținută de miliardarii ruși sancționați Peter Aven și Mykhailo Fridman (ambii au părăsit Federația Rusă).

Banca va continua să funcționeze fie în mâini private, fie în proprietatea statului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *