Actualitate

UE şi SUA cer Rusiei eliberarea imediată a lui Alexei Navalnîi / Reacția ministrului de Externe a României

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a scris, pe Twitter, după arestarea lui Alexei Navalnîi, liderul opoziției din Rusia, la reîntoarcea sa în țară, că acțiunea autorităților rusești este “inacceptabilă” și “nedemocratică”.

“Reținerea liderului opoziției din Rusia Navalnîi la reîntoarcerea sa în țară după ce s-a recuperat de la otrăvirea cu Noviciok este inacceptabilă. Reprimarea opoziției, doar pentru că este opoziția, este pur și simplu nedemocratic”, a scris, duminică seara, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Opozantul Kremlinului Alexei Navalnîi a ajuns duminică seară din Germnia în Rusia pentru prima dată de când a fost otrăvit vara trecută, după ce avionul acestuia a fost redirecționat în ultima clipă de la aeroportul Vnukovo pe Șeremetievo (nordul Moscovei). La sosire, Navalnîi a fost reținut de poliție așa, așa cum autoritățile ruse își exprimaseră deja dorința de a-l aresta. Carismaticul militant anti-corupție a fost așeptat de sute de suporteri pe Vnukovo, iar peste 50 dintre aceștia au fost reținuți de forțele de ordine.

Arestarea opozantului Alexei Navalnîi după sosirea sa la Moscova este ”inacceptabilă”, a spus duminică seară președintele Consiliului European, Charles Michel, făcând apel la Rusia să îl ”elibereze imediat”.

”Reținerea lui Alexei Navalnîi la sosirea în Moscova este inacceptabilă. Cer autorităților ruse să îl elibereze imediat”, a scris Michel pe Twitter.

Șeful diplomației UE, Josep Borell, a făcut și el apel la autoritățile ruse să ”respecte drepturile” lui Navalnîi și a cerut ”eliberarea imediată” a disidentului într-un mesaj pe twitter.

Politizarea sistemului judiciar este inacceptabilă”, adaugă Borell.

Alexei Navalnîi, principalul opozant al lui Putin, a fost arestat duminică seară de serviciile penitenciarelor ruse la sosirea la Moscova din Germania, unde a stat după ce a fost otrăvit în vară.

Lituania, membră a Uniunii Europene, a anunțat duminică eară că va cere Uniunii Europene să impună rapid noi sancțiuni Rusiei ca reacție la arestarea criticului Kremlinului, Alexei Navalnîi.

Liderul opoziţiei ruse, arestat duminică la Moscova, Aleksei Navalnîi, „trebuie eliberat imediat”, a îndemnat duminică şi Jake Sullivan, viitor consilier pentru securitate naţională al preşedintelui ales american, Joe Biden, relatează AFP.

Navalnîi trebuie eliberat imediat, iar autorii acestui scandalos atac la adresa vieţii lui trebuie să fie traşi la răspundere”, a denunţat Jake Sullivan, care va intra în funcţie la 20 ianuarie.

„Atacurile Kremlinului împotriva lui Navalnîi nu sunt numai o încălcare a drepturilor omului, dar şi un afront adus poporului rus care doreşte ca vocea lui să fie auzită”, a insistat el pe Twitter. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *