Politică

ULTIMA ORĂ! Deputata Partidului „Șor” Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară

Deputata Partidului Politic „Șor” Marina Tauber, vizată în două cauze penale, a rămas din nou fără imunitate parlamentară. Parlamentul a aprobat vineri, 26 mai, prima cerere înaintată de către procurorul general interimar, Ion Munteanu, transmite Ziarul de Gardă.

Astfel, potrivit primei cereri prezentate în plenul Parlamentului de către procurorul general interimar, Ion Munteanu, Marina Tauber este acuzată de procurori pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale în perioada alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți din 21 noiembrie 2021. Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 59 de voturi.

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, este prezent la ședința Parlamentului.

(…) În raportul privind finanțarea campaniei electorale al concurentului electoral Partidul Politic „Șor” în perioada 8 octombrie-29 octombrie 2021, înregistrat la Comisia Electorală Centrală, concurentul electoral Tauber Marina și trezorerierul la rubrica – donații în mărfuri, obiecte, lucrări sau servicii – au introdus fals donații din numele persoanelor fizice în sumă de 129 mii 137 de lei, când de facto asemenea donații n-au existat. În raportul privind finanțarea campaniei electorale, concurentul electoral Partidul Politic „Șor”, pentru perioada 3 octombrie-5 noiembrie 2021, concurentul electoral Tauber Marina la rubrica – donații în mărfuri, obiecte, lucrări sau servicii – a introdus fals donații în sumă de 48 mii 49 de lei, când de facto asemenea donații n-au avut loc (…)”, a declarat Ion Munteanu de la tribuna Legislativului.

Joi, 25 mai, procurorul general interimar, Ion Munteanu, a înaintat Parlamentului trei cereri de ridicare a imunității parlamentare în privința deputatei Partidului „Șor” Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat”. Cererile au fost date citire de către președintele Parlamentului, Igor Grosu, în debutul ședinței Legislativului. Ulterior, acestea au fost transmise Comisiei juridice, numiri şi imunităţi pentru a fi examinate.

„(…) În adresa Parlamentului a parvenit o cerere din partea Procuraturii Generale a R. Moldova. Conform procedurii, o să dau citire acestor cereri.

1. Cerere privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei în Parlamentului R. Moldova Marina Tauber

Procuratura Generală solicită:

  1. Ridicarea imunității parlamentare a deputatei în Parlamentului R. Moldova Marina Tauber;
  2. Încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea arestării și trimiterii cauzei penale în instanța de judecată în privința deputatei Marina Tauber, pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute de articolul 181/2 alin. (5) din Codul penal – acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, pe episodul privind acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat în perioada campaniei electorale în cadrul alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți din 21 noiembrie 2021.

2. Cerere privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei în Parlamentului R. Moldova Marina Tauber

Procuratura Generală solicită:

  1. Ridicarea imunității parlamentare a deputatei în Parlamentului R. Moldova Marina Tauber;
  2. Încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea arestării și trimiterii cauzei penale în instanța de judecată penală în privința deputatei în Parlamentului R. Moldova Marina Tauber, pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute de articolul 181/2 alin. (5) din Codul penal – acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat, inclusiv în perioada 13 iulie 2022 – 01 mai 2023.

3. Cerere privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei în Parlamentului R. Moldova Marina Tauber

Procuratura Generală solicită:

  1. Ridicarea imunității parlamentare a deputatei în Parlamentului R. Moldova Marina Tauber;
  2. Încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea arestării și trimiterii cauzei penale în instanța de judecată penală în privința deputatei în Parlamentul R. Moldova Marina Tauber, pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute de articolul 181/2 alin. (1) din Codul penal – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale în perioada alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți din 21 noiembrie 2021”, a declarat Igor Grosu.

Vă amintim că procurorul general interimar, Ion Munteanu, a depus joi, 25 mai, în Parlament trei cereri prin care solicită ridicarea repetată a imunității deputatei Partidului „Șor”, Marina Tauber, permisiunea de a o reține și a trimite cauza penală pe numele acesteia în instanța de judecată.

Menționăm că Tauber se află în prezent în arest la domiciliu, fiind învinuită de procurori de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului „Șor” pentru primul semestru al anului 2022 prezentat la Comisia Electorală Centrală (CEC), precum și de acceptarea finanțării aceleiași formațiuni de către un grup criminal organizat în cadrul alegerilor locale noi din noiembrie 2021. În primul caz, procurorii au acumulat probe că Partidul „Șor” nu ar fi declarat cheltuieli de cel puțin 20 de milioane de lei numai în primul semestru din anul 2022.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *