Politică

ULTIMA ORĂ! Vlad Plahotniuc este candidatul PD la funcția de premier. Dacă Timofti demisionează, Candu devine Președinte interimar

13:15 – Vlad Plahotniuc este candidatul PD la funcția de premier, a anunțat Vasile Bîtcă. Vlad Plahotniuc, vicepreşedintele Partidului Democrat, este candidatul propus la funcţia de prim-ministru din partea formaţiunii. Despre aceasta s-a comunicat în faţa mulţimii din scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet unde s-au adunat o mulţime de oameni ca să susţină înaintarea unui candidat din partea democraţilor, transmite IPN. În aceste momente membrii PDM au mers la vila prezidenţială de la Condriţa pentru a înainta candidatul la funcţia de premier preşedintelui Nicolae Timofti. Şeful statului urmează să semneze sau nu un decret privind desemnarea candidatului.

Protestatarii din scuarul Teatrului Național de Operă și Balet scandează numele prim-vicepreședintelui PD, Vlad Plahotniuc. Potrivit conducătorului mitingului, „Plahotniuc este liderul care poate aduce stabilitatea în țară”. „Avem nevoie de un lider puternic. Cine este acesta? El este Vlad Plahotniuc”, declara vocea principală a protestului din scuarul Teatrului Național de Operă și Balet. 

Primarul Bălțiului, R. Usatîi pretinde că Timofti este pregătit să-și semneze demisia dacă majoritatea parlamentară va decide să-l nominalizeze pe Vlad Plahotniuc. Astăzi, N. Timofti, în susținerea acestei teorii, i-a acordat o distincție Președintelui României, Klaus Iohannis.

Dacă Președintele Timofi demisionează din funcție, conform legii, interimatul funcției va fi asigurat de Președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Conform unor surse neconfirmate, PDM ar urma să-i propună lui N. Timofi două nume – Vlad Plahotniuc și Andrian Candu.

Un consilier al fracțiunii PD a declarat că numele candidatului va fi făcut public doar după ce va fi propus spre desemnare președintelui Nicolae Timofti. 

Partidul Democrat va merge la ora 13.00 la Reşedinţa preşedintelui de la Condriţa unde va înainta candidatul său la funcţia de prim-ministru. Informaţia a fost confirmată pentru IPN de către Adrian Bulgari, consilierul preşedintelui PDM, Marian Lupu. Formaţiunea s-a convocat în această dimineaţă, 13 ianuarie, în şedinţa Biroului permanent la care şi s-a decis cine este candidatul, însă declaraţii de presă nu s-au făcut deşi jurnaliştii au aşteptat mai mult timp la sediul PDM.

Democraţii nu au făcut declaraţii pentru presă după şedinţa Biroului permanent al formaţiunii. În schimb s-a comunicat că jurnaliştii vor afla deciziile mai târziu, după ce candidatul va fi înaintat preşedintelui ţării.

Tot astăzi a avut loc şi şedinţa fracţiunii Partidului Liberal Democrat unde urma să se decidă dacă aceasta va susţine sau nu învestirea viitorului Guvern. Contactat de IPN, deputatul liberal-democrat, Valeriu Ghileţchi, a menţionat că fracţiunea va lua o decizie finală doar după ce va afla cine este candidatul democraţilor la funcţia de premier. Totodată, parlamentarul a adăugat că liberal-democraţii încă nu cunosc cine s-a decis a fi înaintat.

Cel târziu joi, 14 ianuarie, preşedintele Nicolae Timofti trebuie să semneze demersul de desemnare a unui nou candidat la funcţia de prim-ministru.

sursa: radiochisinau.md/ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *