Un istoric rus demască adevărata față a țării din interior: Putin va fi răsturnat de un lucru specific
În două cărți apărute recent, doi istorici ruși, Sergei Medvedev și Jade McGlynn dezvăluie manipularea istoriei folosită de Vladimir Putin pentru a justifica invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022. Primul autor demască adevărata față a țării sale de origine, în care ”statul a distrus efectiv societatea”, iar ”violența care a capturat națiunea, îl va răsturna aproape inevitabil pe Putin”.
”A War Made In Russia” a lui Medvedev și ”Memory Makers” a lui McGlynn sunt două dintre cele mai pătrunzătoare studii ale statului și societății ruse care au apărut de la invazia Ucrainei, acum în 2023, potrivit Financial Times.
Claritatea remarcabilă a gândirii și stilului lui Medvedev îl plasează în primul rând al criticilor născuți în Rusia ai lui Putin. Cât despre McGlynn, ea explorează reconstrucția condusă de stat și denaturarea trecutului Rusiei sub Putin cu autoritate și pricepere, argumentând convingător că „Rusia nu va fi niciodată în pace cu vecinii săi până când nu va putea fi în pace cu ea însăși și cu istoria ei”.
Medvedev, un savant în exil cu sediul la Universitatea din Helsinki și la Universitatea Charles din Praga, a scris un volum polemic, a cărui elocvență caustică – bine surprinsă în traducerea lui Stephen Dalziel – amintește cititorului uneori de Fiodor Dostoievski. Romancierul din secolul al XIX-lea a observat odată despre Rusia: „În Europa suntem alipiți și sclavi, dar în Asia suntem stăpâni”.
Medvedev spune că Rusia de-a lungul secolelor a prezentat o înfățișare externă de putere imperială, teritoriu vast, catedrale, palate, cultură înaltă, bomba atomică și explorarea spațiului, dar „în interior, pe care lumea nu le vede . . . există sclavie, prostie, furt, minciuni, tiranie și cruzimea inevitabile vieții rusești”.
La fel ca alți savanți, Medvedev consideră că guvernarea lui Putin, aflată acum la cel de-al 24-lea an, este al treilea act al unui colaps imperial lent care a început în 1917, reluat în 1991 și rămâne capabil să facă multe daune Rusiei în ceea ce ar putea fi etapele sale finale. „Statul din Rusia a distrus efectiv societatea și elementele fundamentale ale cetățeniei”, scrie el.
Prognosticul lui este departe de a fi liniștitor. Violența „a capturat statul și îl va răsturna aproape inevitabil . . . Rusia se poate aștepta la o explozie de violență, care nu a mai avut loc din anii 1990 sau chiar din perioadele anterioare ale istoriei sale.” Este clar că are în vedere o lovitură de stat sau o luptă între facțiuni în Rusia, nu violență din străinătate.
Unii ar putea crede că Medvedev exagerează atunci când descrie Rusia de la invadarea Ucrainei ca fiind „în cădere liberă” și „nu doar o amenințare globală, ci un haz global”. Totuși, argumentul său potrivit căruia regimul lui Putin a devenit din ce în ce mai militarist și mai autoritar în ultimii 10 până la 15 ani găsește sprijinul lui McGlynn.
Ea datează trecerea la represiunea internă cu zdrobirea protestelor de stradă urbană din 2011-2012 împotriva fraudării alegerilor, care rămân cele mai mari demonstrații antiguvernamentale la care a fost martoră în timpul guvernării lui Putin.
Există paralele evidente cu episoadele trecute ale mesianismului, în special cu identificarea Moscovei în epoca țaristă ca „a treia Romă”, după imperiile roman și bizantin, și imaginea de sine a Uniunii Sovietice ca centru al unei mișcări comuniste care ar urma, potrivit la legi istorice inexorabile, mătură lumea.
Sursa: Ziare.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!