ActualitateExterne

Un pod feroviar folosit de Rusia pentru a-și aproviziona trupele din estul Ucrainei, aruncat în aer

Un pod feroviar important din Rusia în apropiere de granița cu Ucraina a fost parțial distrus în ceea ce ar putea fi un act de sabotaj săvârșit împotriva armatei ruse care încearcă să își înăsprească asaltul asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei, scrie The Guardian.

Pozele cu podul din Belgorod parțial distrus, care au fost publicate inițial de presa locală din Rusia și de guvernatorul regiunii, arată o secțiune a podului care a fost împinsă în sus de o posibilă explozie.

„Nu există victime”, a anunțat guvernatorul rus Viaceslav Gladkov într-o declarație postată online.

„Numai calea ferată a fost distrusă. Vă voi informa despre motive mai târziu.”

Incidentul vine într-o perioadă în care Rusia a început să își remilitarizeze regiunea de graniță cu Ucraina, emițând alerte, construind noi puncte de trecere militare și mobilizând localnicii din zonă, semn că obiectivul strategiei militare a Rusiei se mută spre estul Ucrainei.

Ucraina nu a confirmat că ar fi în spatele atacului din Belgorod, însă analiștii spun că o astfel de operațiune ar fi una logică pentru a încetini deplasarea sistemelor de artilerie grea și alte vehicule militare de care rușii au nevoie pentru a lua cu asalt Donbasul.

Podul avariat era folosit de Rusia pentru a-și aproviziona trupele din estul Ucrainei

Rusia utilizează sistemul feroviar pentru a-și transporta echipamentul militar greu. Podul se află la doar câțiva kilometri de granița cu Ucraina pe o rută pe care Rusia și-ar putea aproviziona trupele din zona orașului ucrainean Izium, capturat în timpul războiului declanșat de ruși în 24 februarie.

Serviciile de informații din Ucraina au avertizat că Rusia ar putea să pregătească atacuri false pentru a-și justifica noua ofensivă pe care o va porni în următoarele săptămâni.

Marți, Vladimir Putin a spus că războiul va continua „până când ne vom atinge toate obiectivele” și a dat vina pe Occident pentru că a obligat Rusia să atace Ucraina. Putin a respins acuzațiile de crime de război comise de soldații ruși în orașul ucrainean Bucea.

Oficialii ucraineni au spus că Rusia ar încerca să obțină sprijinul poporului rus pentru război prin înscenarea de astfel de incidente pe care apoi le pun pe seama Ucrainei.

„Serviciile de informații rusești plănuiesc o serie de atacuri teroriste prin bombardarea și compromiterea unor clădiri rezidențiale”, a spus generalul-maior Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații ale armatei Ucrainei.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *