Actualitate

Un profesor din Marea Britanie face praf sistemul de învățământ din R. Moldova: Puțini studenți în țară, mulți pleacă peste hotare

Situaţia în care se află sistemul de învăţământ superior denotă că acesta necesită un proces urgent de restructurare şi modernizare, care va face facultăţile mai atractive, dar şi mai eficiente. De această părere este John Reilly, profesor din Marea Britanie, expert în cadrul proiectului „Consolidarea autonomiei universitare în Moldova (EUniAM)”, care face parte din programul TEMPUS, susţinut financiar de către Comisia Europeană.

John Reilly a declarat, la o conferinţă de presă la IPN, că datele statistice arată că numărul studenţilor din instituţiile din Republica Moldova este în descreştere. Din anul 2009, acesta s-a redus cu 25% şi acest fapt este provocat de situaţia demografică, dar şi de faptul că mulţi tineri au decis să-şi facă studiile peste hotare. În prezent doar a cincea parte dintre absolvenţii universităţilor din Moldova reuşesc să se angajeze imediat în câmpul muncii. În opinia sa, dificultăţile la angajare sunt rezultatul lipsei unei colabări a istituţiilor de învăţământ cu mediul de afaceri. Acesta consideră că mediul academic trebuie să dezvolte o relaţie strânsă cu mediul de afaceri ca să ajusteze curricula universitară la cerinţele pieţei.

John Reilly a menţionat că doar prin dezvoltarea autonomiei instituţiilor de învăţământ poate fi dezvoltată o calitate înaltă a studiilor. Restructurarea ar presupune implicit reducerea numărului de universităţi, dar şi crearea unor instituţii puternice şi mai mari. Aceste instituţii fuzionate ar urma să includă toate ciclurile de învăţământ superior, fapt ce va facilita parcursurile educaţionale pentru studenţi, cu mai multe puncte de ieşire de calificare, va îmbunătăţi legăturile cu lumea muncii.

Profesorul britanic a mai spus că în Republica Moldova, ca şi în alte state, se resimte o rezistenţă în faţa schimbărilor, deşi acestea sunt imperative în actualele circumstanţe. În opinia sa, fuzionarea instituţiilor va permite lichidarea dublării inadecvate a disciplinelor. De asemenea, aceste schimbări vor contribui la utilizarea eficientă a infrastructurii din domeniu, care în prezent generează cheltuieli.

„Consolidarea autonomiei universitare în Moldova (EUniAM)” este un proiect de măsuri structurale, care îşi propune să contribuie la dezvoltarea şi consolidarea instituţiilor şi sistemelor educaţionale la nivel naţional în Republica Moldova. Scopul proiectului este consolidarea autonomiei universitare prin intermediul modificărilor actelor normative.

sursa: ipn.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *