Cultură

Un savant cu renume mondial – Stanislav Groppa

Născut în satul Verejeni, Otaci, distinsul om de știință, cunoscut în lumea întreagă, de-a lungul vieţii şi activităţii sale a desfăşurat o carieră fulminantă.

Absolvent al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie (USMF), la vârsta de 29 de ani devine doctor în ştiinţe medicale şi prorector, la 35 – doctor habilitat şi la 39 de ani i se conferă titlul de profesor universitar.

A efectuat stagii peste hotare, a colaborat şi continuă să colaboreze cu savanţi şi instituţii ştiinţifice din mai multe ţări ale lumii. Actualmente, este şef al Catedrei neurologie şi neurochirurgie a USMF, pe care a fondat-o în 1995. Puţin mai târziu, a creat laboratorul de neurobiologie şi genetică medicală pe care îl conduce şi astăzi. În anii 1999-2008 a fost decanul Facultăţii de Perfecţionare Continuă a Medicilor USMF. În 2008 este ales academician-coordonator al secţiei medicale a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Sub conducerea sa au fost susţinute 16 teze de doctor în ştiinţe medicale, inclusiv trei de doctor habilitat. Este deţinător al mai multor brevete şi invenţii. Numai în 2010 a obţinut trei medalii: de bronz – la concursul internaţional de la Seul, de argint – la Salonul internaţional de inventică de la Geneva şi cea de aur – oferită de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România. Este preocupat de trei direcţii principale: accidentul vascular cerebral, epilepsia şi durerea. De asemenea, este membru al mai multor societăţi internaţionale, inclusiv al Consiliului naţional de boli cerebrovasculare din SUA; profesor al Academiei Europene de Epiloptologie; cofondator şi membru al Academiei Internaţionale de Neurologie ş.a. Soţia sa, Liliana Groppa, e profesor universitar şi şef de catedră la USMF, iar feciorul Sergiu – medic la o clinică din Germania.

În 2010 a finalizat un studiu internaţional în elucidarea factorilor de risc în bolile cerebrovasculare (CBV), intitulat „Vitatops” şi coordonat de profesorul Graeme Hanky. Este, de fapt, un studiu transcontinental. Cercetarea a durat mai bine de cinci ani. A investigat mai mulţi bolnavi de AVC, dar şi persoane sănătoase. Datele erau trimise în Australia, după care se făcea o schemă de tratament.

O altă direcție studiată de Domnia sa este epilepsia şi alte dereglări de cunoştinţă. Este o problemă care poartă un caracter medico-biologic, social şi chiar cultural şi legal. „Adeseori omul afirmă că era cât pe ce să-şi piardă cunoştinţa. Am cercetat diverse forme de dereglare a cunoştinţei şi mecanismele cerebrale care contribuie la apariţia unor asemenea dereglări. Cercetarea este efectuată în baza unui acord de colaborare cu câteva clinici universitare de elită din Europa: clinica universitară din Geneva, Elveţia, Institutul regal de neurologie din Marea Britanie, Centrul de epileptologie din Bielifeld, Germania ş.a. Este extrem de important de conştientizat faptul că un pacient cu epilepsie care face crize, în fond, e o persoană normală şi poate deveni bolnav la apariţia crizei. De aici şi noul concept de a direcţiona tratamentul pentru prevenirea şi combaterea crizelor şi de a obţine rezultatele dorite de vindecare. Acest concept îl implementez în cadrul programului naţional de organizare şi evaluare a serviciului de epileptologie din republică”, ne-a spus acad. S. Groppa.

L-am întrebat ce înseamnă durerea. A afirmat că este o direcţie nouă în studiul problemei durerii acute, problemă devenită stringentă odată cu dezvoltarea civilizaţiei umane, tehnologizarea societăţii şi apariţia diverselor calamităţi naturale. „Dreptul fundamental al omului este de a nu suferi durere. Durerea necesită să fie tratată şi combătută. Aspectele neurobiologice ale acestui proces constituie un câmp de preocupare a mea şi a colectivului pe care îl conduc”, a constatat renumitul savant.

Stanislav Groppa este fondatorul Școlii „Neurologia stărilor acute și neurogenetică”. Anul acesta, el a editat monografia „Kataraumatismele cranio-cerebrale asociate”. De asemenea, a publicat lucrarea „Neirofiziologhiceskie metodî v issledovanii nevrologhii”. A obținut rezultate bune în tratarea mai multor boli neurologice.

Este deținătorul Ordinului „Gloria Muncii”, a medaliei „N. Testemițanu”, a Ordinului Cuviosul Paisie Velicikovski și a altor distincții.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *