România va investi 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești

Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” (CN APM) Constanța, aflată în proprietatea statului român, va investi 24 de milioane de euro pentru extinderea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești.
În ședința din 11 iulie, Consiliul a evaluat planurile de investiții propuse de 113 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii.
Conform unui comunicat de presă emis de Guvern vineri, 11 iulie, Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice și a avizat pozitiv investițiile propuse de 14 companii, negativ – pentru 16 companii și a trimis notificări repetate către 68 de companii.
O decizie pozităvă a fost aprobată în privința Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Anterior, BERD a lansat „un proces structurat de fuziuni și achiziții (M&A) printr-o procedură de licitație internațională, cu scopul de a identifica potențiali investitori strategici și financiari care pot sprijini în continuare dezvoltarea cu succes și pe termen lung a acestui activ strategic pentru R. Moldova”.
„Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS «Danube Logistics» SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești.
Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde”, a relatat Guvernul.
Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză.
De asemenea, pentru alte 16 companii, Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, „din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale”.
Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară, conform Guvernului.
Investiți liniștiți că e teritoriu ucrainean închiriat vremelnic pentru acces nestingherit pe soseaua de la Palanca. Asta ar fi o problemă dacă regiunea Odessa rămâne sub controlul Kievului că mai este și varianta controlului rusesc.