Opinii și Editoriale

Un vot, un singur vot salvat!

„Vorbesc cu cine pot, cu cunostinte, cu necunoscuti, in troleibuz, in magazine, telefonez rudelor din sat, discut cu cei plecati la munci in Italia, intr-un cuvant ii chem pe toti sa voteze impotriva comunistilor. Stii, de parca as fi din stafful electoral al vreo unui partid de Opozitie!…”.

Marturisirea mi-a facut-o zilele acestea o colega de facultate. Stiu ca nu este singura care face acest „voluntariat”, dar numarul oamenilor care si l-au asumat, pana la 29 iulie, nicidecum nu va fi suficient. Nu mai putem trata cu usurinta tot ce ni se intampla, nu mai putem fi spectatorii propriului destin. Lucrurile grave care s-au produs in istoria noastra din ultimii douazeci de ani s-au intamplat pentru ca nu am stiut sa luam totul in serios. Daca am fixat in Constitutie niste lucruri, nu am fost in stare sa ne tinem cu dintii de ele, iata de ce astazi ele ne sunt compromise si pangarite.

Trebuie sa intelegem clar ca ceea ce se intampla astazi este extrem de important. Este decisiv. In zapuseala si moleseala asta amagitoare se plamadeste destinul nostru. Nimeni nu intelege mai bine lucrul acesta decat Voronin. Ati vazut cat de uzat si de adormit parea in prezidiul Parlamentului (singura expresie „mai vie” pe care o avea pe chip era ura si greata fata de deputatii din Opozitie). Vi-l amintiti apoi venind beat la sedintele de Guvern si vorbind cu limba impleticita. Uitati-va ce transformare se intampla cu fiara aceasta in campania electorala. Ai impresia ca se incarca nu stiu de unde cu energii diabolice. Nici o urma de oboseala, nici o clipa de ragaz. Dupa ce alteori batea drumurile tarii cu BMW-ul, acum, parca pentru a arata ca-i ca o zgripturoaica, calare pe matura, zboara prin ceruri cu elicopterul.
 

Iata de ce nu ne mai putem permite luxul sa stam deoparte. Avem de facut o grea „munca neagra”, este loc pentru eroism ingrat, pe care, probabil, nimeni nu-l va observa si pretui vreodata. Astazi, mai important decat infrangerea comunistilor poate fi pentru fiecare dintre noi doar sanatatea celor dragi. Sa ne mai trecem o data in revista rudele, cunostintele, vecinii, colegii. Sa cautam cuvintele potrivite, sa gasim argumentele convingatoare. Sa fim pregatiti in fiecare zi, in orice clipa, la serviciu, in transport, la magazin. Sa ascultam ce se vorbeste in jurul nostru, sa intram in vorba. Nu brutal, nu agresiv. Cu inteligenta, cu delicatete. Sa fim pregatiti ca nu vom fi intelesi, ca vom fi injurati, bruscati. Dar sa nu ne oprim.

Un efort de doar trei saptamani. Sa ajungem serile acasa si sa ne spunem ca am facut macar ceva, un gest, o fraza potrivita pentru a pregati infrangerea comunistilor. Daca Opozitia va pierde si noi nu vom fi miscat nici un pai ca sa preintampinam aceasta, n-o sa avem nici un drept sa invinuim Opozitia. Nu Opozitia va pierde, noi vom pierde.
Un vot, un singur vot salvat de fiecare dintre noi, poate insemna enorm de mult. Poate insemna totul.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *