CulturăLumea

Unul dintre primarii români ai Cernăuțiului, omagiat de către autoritățile ucrainene

O stradă din orașul Cernăuți ar putea purta numele lui Traian Popovici, primar român al Cernăuțiului între 1941-1942, informează bucpress.eu.

Consiliera locală Anna Skoreiko, membră a Comisiei de Toponime a orașului a anunțat faptul că, în memoria acestui primar, actuala stradă Perșotravneva (în traducere: 1 mai) va primi numele lui Traian Popovici. Aceasta a mai precizat că membrii Comisiei de Toponime a orașului Cernăuți au aprobat în unanimitate d evoturi această propunere, urmând ca autoritățile locale să organizeze dezbateri publice în acest sens.

Amintim faptul că Traian Popovici a fost un cunoscut avocat din Cernăuțiul românesc interbelic și primar al orașului între 1941-1942. În această calitate, el a salvat 20.000 de evrei de la deportare. Pentru această faptă, a fost declarat post-mortem „Drept între Popoare”, iar memoria lui va fi onorată prin proiecția unui film despre personalitatea sa, după cum informează bucpress.eu.

„Numai îndrăgostiții vor supraviețui. Traian Popovici și alții” este numele documentarului despre viața și faptele lui Traian Popovici. Filmul este capodopera regizorului Viaceslav Habailo. Acesta a fost sprijinit în acest demers cultural de către Serghii Voronţov și Fundația Caritabilă „Resurse și inițiative sociale”, având sprijinul financiar al „Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltarea RoAid”.

Managerul proiectului este Serghei Hacman, operatori sunt Viaceslav Habailo şi Vitalii Iaskevici iar montajul a fost asigurat de Andrii Dubineţki. Documentarul îi are drept experți pe Dragoș Olaru, istoric și arhivist cernăuțean și pe Mikola Cușnir, directorul Muzeului de istorie și cultură a evreilor din Bucovina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *