CSI / RusiaExterne

Urmează o revoluție de tip ”maidan” în Georgia? Lavrov acuză din nou Occidentul: ”Manifestațiile sunt o tentativă de schimbare a regimului”

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a declarat vineri, 10 martie, că manifestaţiile din Georgia sunt ”orchestrate din străinătate” pentru a dăuna intereselor Moscovei, informează AFP.

”Evoluţiile din Georgia sunt, desigur, orchestrate din străinătate”, cu scopul de a ”crea un (factor) iritant la frontierele ruse”, a mai adăugat Lavrov, însă fără să-şi fundamenteze în vreun fel acuzaţiile.

De asemenea, acesta a mai calificat manifestaţiile din această săptămână din Georgia drept ”tentativă de schimbare a regimului (de la Tbilisi) prin forţă” şi a trasat o paralelă cu revoluţia din 2014 din Ucraina, pe care Moscova o consideră o lovitură de stat orchestrată de Occident, informează sursa citată.

”Aceasta aminteşte mult de Maidan din Kiev”, a estimat Lavrov la televiziunea rusă.

Potrivit acestuia, proiectul de lege georgian asupra ”agenţilor străini”, modelat după un text de lege rus şi aflat la originea unui val de manifestaţii, era ”un pretext pentru a lansa o tentativă de schimbare a regimului prin forţă”.

Kremlinul a acuzat SUA că vor să alimenteze un ”sentiment antirusesc” în Georgia.

Menționăm că Georgia este zguduită de mai multe zile de manifestaţii împotriva unei iniţiative legislative inspirate, potrivit criticilor săi, de o lege din Rusia şi pe care Kremlinul o foloseşte pentru a reprima societatea civilă şi media independente.

Confruntat cu un uriaş val de contestare în cadrul căruia s-au exprimat sloganuri proeuropene şi împotriva derivei autoritare de inspiraţie rusă, guvernul a încercat mai întâi să reprime manifestaţiile, după care joi, 9 martie, a anunţat că renunţă la proiectul de lege, iar vineri, 10 martie a fost revocat şi de parlament.

În afara acestui proiect de lege, numeroşi georgieni sunt îngrijoraţi că guvernul lor se îndepărtează de aspiraţiile proeuropene şi se tem de o apropiere de Rusia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *