Vă gândiţi cum se mănâncă corect anumite feluri? Vedeţi unele recomandări
Lumea bunelor maniere este foarte pretenţioasă, presupune anumite reguli de conduită, de etică, dar şi mai multe legi chiar şi în gastronomie. Ceea ce înseamnă respectarea orelor de masă, aranjarea, dar şi amenajarea unei mese.
– Felia de pâine se rupe cu mâna, în timp ce sandvişurile mari se taie cu un cuţit şi se ia cu furculiţa.
– Cartofii nu se taie cu cuţitul şi nu se zdrobesc cu furculiţa în farfurie. Excepţie: cartofii copţi în coajă se înţeapă cu furculiţa şi se curăţă cu ajutorul cuţitului.
– Castraveţii şi gogoşarii muraţi se iau cu furculiţa şi se taie în farfurie, roşiile se vor lua cu lingura, pentru a nu stropi comesenii. În farfurie se taie cu atenţie (din acelaşi motiv) şi nu se muşcă din ele.
– Chiftelele, sarmalele, ruladele se taie doar cu furculiţa.
– Peştele nu se mănâncă ca şi friptura. Tacâmul de peşte are un cuţit de o formă specială şi o furculiţă mai mică. Cuţitul se foloseşte doar la dezosare şi ca ajutor la mâncat. Oasele de peşte din gură se pun pe furculiţă.
– Spaghetele se mănâncă răsucindu-le cu furculiţa ţinută în mâna dreaptă ajutându-vă cu o lingură ţinută în mâna stângă.
– Orezul se mănâncă cu furculiţa, ajutându-vă cu un cuţit.
– Dulceaţa sau mierea se ia pe farfurie, servindu-se cu linguriţa adusă special.
– Perele şi merele se taie cu un cuţit de fructe în patru părţi după care se curăţă de coajă şi se mănâncă cu furculiţa.
– Piersicele se ţin cu mâna stângă şi se taie în două. Apoi sâmburele este separat de fruct, curăţat de coajă şi servit cu furculiţa şi cuţitul.
– Kiwi se taie în două, se ţine jumătate în mâna stângă şi se mănâncă miezul cu linguriţa.
Acestea sunt doar unele reguli specifice comportamentului manierat la masă, dar fiţi siguri că ele sunt aplicate în orice ţară de pe glob. Or, bunele maniere presupun aceleaşi reguli, cu mici excepţii, pentru fiecare persoană. Astfel, vă îndemn să mâncaţi cu poftă, controlaţi-vă gesturile şi respectaţi orele potrivite pentru masă.