Sănătate

Vara consumați sucuri naturale bogate în antioxidanți

Ce sunt, de fapt, antioxidanții? Aceștia sunt substanțe naturale sau sintetizate, care reduc procesul de oxidare. Din punct de vedere științific, oxidarea este un proces în lanț, ai cărui participanți nemijlociți sunt radicalii liberi (diverse forme active ale oxigenului). Antioxidanții contribuie la prevenirea acțiunilor distrugătoare ale radicalilor liberi, astfel încetinind procesul de îmbătrânire, acesta din urmă nefiind altceva decât procesul de distrugere în rezultatul oxidării celulelor vii.

Dar unde putem găsi acești antioxidanți? E simplu – ei sunt disponibili pentru fiecare dintre noi. Cei mai cunoscuți sunt: acidul ascorbic (vitamina C), beta – carotenul, licopenul, polifenolii, antocianinele. Toate aceste substanțe se găsesc în legume şi fructe proaspete, fructe de pădure și alimente precum: sucuri, salate, piureuri din fructe și legume, dulcețuri. Desigur, unele alimente conțin mai mulți antioxidanți, iar altele mai puțini. În continuare, vă propunem lista sucurilor care sunt bogate în antioxidanți.

Sucul de morcovi, caise și dovleac

Beta – carotenul se găseşte, în special, în fructele şi legumele de culoare portocalie, însă lider după conţinut este morcovul. Cu toate acestea, sucul de morcov are un gust specific, care unora le displace. În acest caz, puteţi procura sucuri combinate sau puteţi prepara mixturi cu suc din caise sau dovleac. Asemenea amestecuri de suc din fructe şi legume vor furniza organismului o varietate mare de substanțe utile.

Sucul de grepfrut

Grepfrutul roz sau roşu conține licopină, o substanţă cu efecte antitumorale intense. Acest antioxidant normalizează nivelul colesterolului și descompune grăsimile. Din acest considerent, sucul de grepfrut este recomandat, îndeosebi, persoanelor care prezintă diverse maladii cardiovasculare. Pentru efect profilactic este suficient să consumați doar un singur pahar de suc pe zi.

Sucul de tomate

Cantități mari de licopină se găsesc, de asemenea, în tomate. Un studiu realizat în anii 90, la Universitatea din Harvard, pe un eșantion de 50 de mii de bărbați, a arătat că riscul de îmbolnăvire cu cancer de prostată a scăzut cu până la 34 la sută la participanții care consumau tomate de zece sau de mai multe ori pe săptămână.

Sucul de rodie

Sucul de rodie este considerat cea mai bună sursă de antocianine și flavonoide. Studiul efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Florida a demonstrat că sucul de rodie mărește nivelul de antioxidanți în sânge cu circa 35 la sută. În afară de aceasta, scade riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Taninele, care se conţin în rodii, reduc nivelul de colesterol şi obliterarea vaselor sangvine.

Sucul de struguri roșii

Antioxidanții din strugurii roșii fac parte din două clase flavonoide: flavan-3-ol și antrocianine. Anume acestea conferă sucului de struguri combinația unică dintre culoare, gust și miros.

Sucul de coacăză neagră

Coacăza neagră este campion printre fructele de pădure la capitolul conţinutului de vitamina C. Așadar, o sută de grame de coacăză neagră conține 220% din norma zilnică de vitamina C recomandată pentru un om matur. Este interesant și faptul că proprietățile antioxidante ale coacăzei se mențin chiar și atunci când aceasta este congelată.

Nectarul de căpșuni

Proprietățile antioxidante ale căpșunilor se manifestă imediat după consumaţie. Acest fapt a fost demonstrat de către cercetătorii de la Universitatea din California, Los Angeles. Rezultatele analizelor sângelui participanților la studiu, au arătat că, folosirea în mod regulat a căpşunelor îmbunătățește capacităţile antioxidante ale plasmei sângelui și nivelul de rezistență al eretrocitelor la distrugerea oxidativă. Drept urmare, scade probabilitatea îmbolnăvirii de maladiile cardiovasculare. Mai mult, efectul pozitiv s-a menținut timp de 20 de ore după ce participanții au consumat căpșuni.

Revenind la subiectul articolului, vă recomand să întrebuinţaţi sucuri naturale în timpul verii. Chiar dacă apa potabilă vă stinge setea, este mult mai bine ca fiecare aliment consumat să aducă un beneficiu maxim organismului dumneavoastră.

În același timp, fiți atenți cu sucurile și nectarele care conțin siropuri de glucoză-fructoză, întrucât, atât glucoza, cât și fructoza nimeresc în sânge imediat ce sunt consumate, iar organismul începe să producă insulină, din cauza căreia nu simțiți saturația. Anume din acest motiv, oamenii de știință americani susțin că siropul este una din cauzele care duc la obezitate. Astfel, e mai bine să consumați fie sucuri fără adaosuri de îndulcitori, fie cu sirop de zahăr, care în cazul de față este mai puțin dăunător, fiind suficiente două-trei pahare de suc pe zi, pentru ca organismul să sesizeze singur acest fapt. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *