„Vatra Neamului”, un trio pentru suflet
Uşurinţa cu care abordează mai multe genuri muzicale precum folkul sau muzica uşoară le-a făcut să se bucure de succes chiar din primele apariţii în faţa publicului, ce-i drept, acesta e deocamdată unul restrâns, dar elitist.
Cele trei fete s-au cunoscut în 2008 şi au hotărât să formeze o trupă. Fără să stea prea mult la discuţii, ele s-au înarmat cu instrumente muzicale şi au purces în căutarea unui limbaj comun – muzica. „Noi făcuserăm cunoştinţă cu Doiniţa la Cricova, în cadrul Ansamblului „Hangiţele”. La iniţiativa Doinei am încercat să realizăm ceva. Ne-am dat întâlnire la o cafea într-o seară, însă luând şi instrumentele cu noi. Ele au venit cu cobza în spate şi mi-au cântat ceva, apoi am luat şi eu vioara şi le-am acompaniat. Ne-am înţeles din prima. După aceea trebuia să participăm la un eveniment şi am mers acolo fără repetiţii. Nici măcar nu ştiam ce vom cânta. Ajunse la faţa locului, Ana-Maria ne-a întrebat ce vom cânta. I-am spus doar să fie atentă la tonalitate… Chiar a fost foarte bine şi ne-am adaptat repede în trio”, îşi aminteşte Victoria.
Chiar dacă ideea formării trupei a prins foarte repede, denumirea acesteia s-a cam lăsat aşteptată. Iniţial erau cunoscute ca „Fetele de la „Vatra Neamului”. „Această denumire ni s-a părut puţin cam caraghioasă şi de aceea am schimbat-o în „Trio Vatra Neamului”. Iniţial trioul avea prezentări doar în cadrul restaurantului unde au fost invitate să cânte, mai apoi însă au urmat invitaţii din partea unor personalităţi influente din lumea businessului, din Moldova, dar şi din România. Între timp au lansat şi două CD-uri, primul include muzică folk, populară, dar şi muzică uşoară rusă, iar celălalt este un CD cu colinde.
Cele trei domniţe sunt în căutarea propriului stil muzical. Deşi melodiile pe care le interpretează fac parte din repertoriul mai multor artişti, acestea sunt adaptate într-o manieră proprie. „Trebuie să menţionăm că muzica nu este a noastră, deocamdată nu am conlucrat cu vreun compozitor sau textier care să scrie pentru noi. Stilul nostru este foarte diferit, aparte, nu este nici muzică uşoară, nici populară, este un stil combinat. Nouă ne place să-i zicem muzică de suflet… pentru suflet”, ne-au spus ele.
În planurile de viitor ale trupei este apariţia în concerte, conlucrarea cu diferiţi compozitori şi textieri, lansarea unui nou disc. „E timpul să începem să lucrăm la un alt CD, doar al nostru, fiindcă te poţi afirma doar cu piese proprii. Am „ochit” deja nişte compozitori cu care am dori să colaborăm, bunăoară, Georgeta Voinovan sau, poate, Ilie Gorincioi, dar mai rămâne de văzut”.
Identitatea artistică a trioului tinde să se configureze, chiar dacă le dă fetelor mari bătăi de cap. „Nu ştim cum se va defini în final muzica noastră, dar nu vrem să renunţăm la niciun gen muzical. S-ar putea ca pe viitor să scoatem un CD cu folclor şi un altul doar cu piese de estradă”, ne-au mai spus interpretele.