Actualitate

Veniti acasa, mai copii? (II)

In numarul de luni al ziarului TIMPUL am publicat un comentariu despre ce ar trebui de intreprins pentru ca tinerii basarabeni sa revina acasa. Alaturi de alte considerente, spuneam ca Maria si Ion ar reveni daca ar sti unde sunt chemati, de cine sunt chemati si de ce sunt chemati. Si mai ziceam ca in aceasta sete duruta de revenire nici macar nu e vorba numai despre bani sau despre un loc de munca imediat bine platit.

Nu am intuit deloc o reactie atat de prompta a tinerilor nostri cititori la aparitia a insasi tematicii lor in paginile de ziar. Chiar daca ma aflu permanent in mediul studentesc si simt freamatul din sufletele lor uneori disperate, credeam ca nu le mai pasa, cum ne pasa noua, celor in varsta, intr-un mod anacronic de casa. Dar am primit un mesaj din Canada si lucrurile se schimba. Iata cateva crampeie din ceea ce ne scrie Dumitru Mustata din Calgary:

„Nici alegerea presedintelui, nici problema Transnistriei si nici chiar denumirea limbii nu intrec la momentul actual in importanta aceasta grava realitate, ignorata cu moldoveneasca desavarsire (emigrarea tinerilor din PM – n.n.). Aceasta tema trebuie sa figureze in fiecare numar de ziar, cuvintele ce exprima aceasta tragedie trebuie sa fie scrise cu litere mari pe peretii parlamentului, guvernului, politiei si universitatilor, tristetea acestei realitati ar trebui sa sape cute adanci pe fruntile conducatorilor acestui stat: SOS, pleaca tinerii si tinerele din Moldova. Pleaca si nu se mai intorc.

O situatie caracteristica vremurilor noastre: un bun amic al meu spune ca nu mai poate trai in Moldova si paraseste tara. El, sotia lui si fiica de cinci anisori. Si-a facut recent doctoratul in Marea Britanie si, epuizandu-si toate incercarile de a imbunatati procesul de studii la catedra din Chisinau, s-a dezamagit definitiv in capacitatea universitatii de a-l aprecia si sustine.
In 2008, de catre Ambasada Canadei de la Viena, moldovenilor le-au fost eliberate 1371 de permise de emigrare.

Aceasta inseamna 1371 de persoane cu varsta intre 25 si 35 de ani, cu studii superioare, care, cel mai probabil, nu se vor intoarce vreodata acasa. Acum reprezentantii guvernului provinciei Quebec spun ca vor spori numarul de permise de imigrare pentru R. Moldova la 5000 de persoane in anul 2010 deoarece le place de basarabeni pentru ca sunt harnici si destepti.
Am emigrat in Canada in 2006 si trebuie sa-mi refac studiile pentru ca sa pot lucra in domeniul care-mi place. Stiu ca sunt si multi alti basarabeni ca mine.

Iata de ce as dori sa adaug la mesajul din articolul dlui Gherasim „Veniti acasa, mai copii?": sa nu limitam invitatia „veniti acasa" doar studentilor/tinerilor din Romania. Azi, Statele Unite, Canada, Europa sunt pline de basarabeni cu cele mai superioare studii si cu acelasi dor de ACASa. Nu vad vreun argument care sa dovedeasca ca aportul acestor tineri in dezvoltarea Moldovei poate fi mai mic. Eu propun un singur si simplu criteriu pentru aprecierea reusitei actualei guvernari: daca in 2010 pleaca 5000 de tineri in Quebec, putem concluziona ca Moldova a ramas un mediu nociv pentru viata si viata pleaca din ea”.

Acest mesaj al lui Dumitru din Calgary invita la o dezbatere. La o confesiune generala a tuturor plecatilor nostri de pe intregul glob pamantesc: a celor care robesc pe plantatii straine, care se spetesc pe santiere straine, care ingrijesc de bunei straini, de mame straine, a celor care fac puscarie straina pentru pacatele tineretii. Eu cred ca lucrurile in aceasta Moldova a noastra s-ar misca altfel daca tinerii vor spune ceea ce-si doresc sa se intample la ei ACASa.

Eu cred ca noua noastra guvernare va intelege care este adevarata durere a acestei societati atunci cand va afla ca tot mai multe copile, ramase fara parinti, nasc copii, cand va simti umilinta la care sunt supuse tinerele basarabence in cele mai mizerabile localuri ale acestei mizerabile lumi, cand va geme de durerea tinerilor basarabeni care, in loc de salarii, primesc un cutit in spate in padurile de sub Moscova, cand va afla de la tinerii nostri mondiali de ce plang noaptea de dorul de casa. Aveti la dispozitie timpul@mdl.net. Vom reveni.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *