ROMÂNIA

VEȘTI PROASTE PENTRU MOSCOVA. În R. Moldova nu mai există o majoritate care să poate bloca un referendum pentru Unire (sondaj 2017 vs 2022)

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la unirea Republicii Moldova cu România, doar o minoritate 47.4% din respondenți ar fi împotriva Unirii, arată sondajul realizat de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române (ISPRI), Centrul de Cercetări Sociologice L.A.R.I.C.S., IDIS Viitorul și CBS-AXA. În cadrul chestionarului nu a fost inclusă însă diaspora.

Numărul celor din R. Moldova care se împotrivesc unirii cu România a scăzut cu aproape 10% în ultimii 5 ani.

2017 vs 2022

SONDAJ BOP IPP, Anul 2017.

În anul 2017, Institutul de Politicii Publice (IPP) a publicat tradiționalul Barometrul al Opiniei Publice, iar numărul celor care erau împotriva unirii era substanțial mai mare – 56,2%.

Sondajul publicat săptămâna trecută demonstrează că nu mai există o majoritate anti-unire care locuiește în R. Moldova. Dacă adăugăm și Diaspora, devine tot mai clar că un refendum pentru unire în anul 2025, are toate șansele să obțină un rezultate pozitiv.

Scăderea numărului celor care se împotrivesc unirii va crește și în perioadă următoare, când va deveni din ce în ce mai clar că unirea este unica soluție la criza politica, socială, economică și umaniară din R. Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. HAHAHA!!! Auzi, cica “doar o minoritate 47.4% din respondenți ar fi împotriva Unirii”! Nu sunt eu as in matematica, dar 47% nu erau aproape JUMATE? Deci fiecare al 2-lea om? Clar, sticla e si pe jumate plina, dar unirea este ceva mai serios, cu urmari grave pentru secole. Citez alt articol de aici, unde scrie: “Un sondaj realizat în luna aprilie curent, în plin război al Rusiei împotriva Ucrainei, arăta că 41% din cetățenii Republicii Moldova ar dori refacerea Uniunii Sovietice (!!!), în timp ce 33% cred că Vladimir Putin „eliberează și denazifică” Ucraina. Un număr și mai mare de cetățeni moldoveni, în proporție de 55%, în plină concordanță cu narativul propagandistic putinist, crede că rușii și ucrainenii sunt același popor.” Astia sunt aceeasi care cred ca ei si romanii NU sunt acelasi popor. Prin urmare, imi pare foarte rau, dar parerea mea ramane: nu e momentul inca. Mai vedem, mai asteptam ca fratii nostri moldoveni sa se trezeasca, poate, candva, din somnul cel de moarte…

  2. Eu nu asi pune pret pe cei care si-au scimbat parerea, ca vezi Doamne, saracia le-au trecut pragul casei. Meschinul va fi dependenti ca FIIUGHER-ul de felul cum va bate vantul…
    Se cer alte politici durabile: de constientizare si educare a populatiei, tintite preponderent pt cei care au cazut prada politicilor sovine de deznationalizare, “fiii rataciti”
    Si, totusi, daca se vrea sa se afle un adevar, e simplu fara sa recurga la “balamucul” lui Ionita in care doar el se complace…Inserati in chestionar o singura intrebare cu DA sau NU si va fi clar pt toata lumea. Vorba unui om ilustru roman ” vreti sa cunoasteti un lucru, priviti-l in de aproape, iar daca vreti sa va placa, priviti-l din departare”…

  3. De la alb la negru sunt o infinitate de nuanțe , dar prostii care au ochelari sovietici il vad doar pe stalin. Cu certitudine, daca sondajele sunt reale, ucrainienii din Moldova au intors spatele moscovei. Punct

  4. Sa nu uite romanii cum in ww2, moldovenii suflau rusilor pozitiile armatei romane din Basarabia. Sa nu uitam ca atunci cand ultimatumul sovietic a fost impus , TOTI MOLDOVENII SOLDATI IN ARMATA ROMANA , DAR ABSOLUT TOTI au dezertat s-au dus la ei inapoi. Sa nu uitam ca astazi , TOTI moldovenii dar ABSOLUT TOTI vorbesc rusa ( stricat) si limba romana aka “moldoveneasca” si mai stricat.
    MOLDOVENII NU SUNT ROMANI! Sunt un near de ce vor ei dar romani nu sunt. Romania nu are nevoie de boanghinele astea rusificate! Mai vrem venetici in Romania? Suntem nebuni??

  5. Bai Geo tata, ai luat-o pe aratura rau. De unde ai tras tu comcluzia asta, ca moldovenii nu sunt romani ?
    Ad8ca m9ldovenii di provimcia romaneasca Moldova ( recte Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau, Vaslui, Galati si Vrancea) nu sunt romani ? Cred ca v-au schimbat vodca la popota si ati amestecat-o cu ulei de curatat tevile.
    Baga bine la cap rusnacule, TOTI MOLDOVENII si MOLDOVENCELE sunt ROMANI asa cum sunt si oltenii, muntenii, ardelenii, maramuresenii, banatenii si dobrogenii.
    Ca unii vor si altii nu vor Unirea, asta e alta discutie.

    1. Nu-ti impart parerea. Roman trebuie in primul rand sa fii cu inima, nu cu numele, nu cu locul nasterii, si nu cu vorbele. Moldovenii de care vorbim nu sunt romani nici cu locul nasterii, nici cu vorbele si cel mai putin cu inima.

    2. Bey agramatule, moldorusii din rep Molvodka NU SUNT romani, chiar daca vrei tu neaparat sa ii numesti astfel. I-ai intrebat tu pe ei daca vor sa fie romani sau asa vrei tu sa numesti aceasta populatie rusoida, compusa din maldavani gavaritori de rusa, ucrainieni, gagauzi, transnistreni, tigani, Bulgari si ALTI ASIATICI pripasiti pe acolo de pe vremea inperiului otoman, al celui tarist tarist de dupa 1812 plus cel comunist de dupa 1939? Astia sunt “romanii”tai get beget??? Ahahahaaaa lol 😆 🤣 Rusa vorbesti, pampalaule??

      1. Din ce cocina pravoslavnica te-au scos pe tine la lumina, cacat cu ochi ? Voua nu v-a dat liber de sarbatori sau tot cu arma la picior va tin ? Nu vezi ca nici nu intelegi limba asta, e prea grea pentru mintea ta imbibata in alcool. Pun pariu ca aveai note mici la scoala ca nici acolo nu retineai ce citeai..Proba cea mai buna ca am dreptate sunt moldovenii din Basarabia care lucreaza in Europa si nu numai. Aia se comporta identic ca toti romanii, vorbesc aceeasi limba, le ies din cap toate rusofiliile de zici ca sunt romani de cand veacul. De unde concluzia normala este ca oamenii sunt ok, doar pseudotara aia numita RM are ceva putred, malefic.
        Mai bine ai lua o carte de istorie in mana in loc sa-ti pierzi timpul debitand idiotenii pe net preluate din propaganda nerusinata a Rusiei.

  6. Bai mama, Geo nu se referea la moldovenii romani, poate ai uitat, Romania exista datorita lor, moldovenilor dintre Prut si Carpati, in mare, mare parte…., nu intru-n detalii, vezi unirea de la 1859. Geo, are dreptate, in spatiul dintre Prut si Nistru se afla o populatie degenerata care are un adn cu urme romanesti dar puternic infestat de alte lifte. Astia isi spun moldoveni, is doar cu numele, in realitate sunt corciruri, n-au niciun respect pt. istorie, neam, traditii, totul este mimat, furat, mintit in stil rusesc, asta au invatat sub rusi si le place. Daca ma deranjeaza ceva cu adevarat este faptul ca romanii nostri, o mare parte, ii baga-n seama prea mult pe acesti impostori. Unirea cu parliti astia ne va trage mult inapoi, e greu sa faci porcul sa danseze.

  7. E foarte greu de spus, pentru că sondajele au fost făcute de oameni care aveau interesul de a transmite un anumit mesaj. Nu suntem siguri că sondajele sunt valide din punct de vedere metodologic. Dacă te uiți, de exemplu, la sondajele pe care le face Dan Dungaciu, întrebările puse de el sunt atât de părtinitoare încât metodologic sunt varză. Când pui întrebări de tipul „nu-i așa că pentru a te dezvolta economic ar merita să te unești cu România?”, bineînțeles că sondajele vor arăta că 70% dintre moldoveni sunt pro-unire. Asta nu înseamnă că dacă sunt puși în fața buletinului de vot la un referendum, s-ar și întâmpla.

  8. Dar in toata treaba asta, romanii nu sunt si ei intrebati daca si pana la urma de ce ar vrea o unire cu R. Moldova?!
    Ca de ‘moldoveni’ am tot auzit in acesti ani ca se opun si chiar ei sunt aia, daca va inchipuiti asa ceva, care trebuie trasi cu forta sa zica da, de parca ei sunt aia cu favorurile aici, si nu invers!
    Care ar fi pana la urma “castigul” Romaniei ca ia R. Moldova intreb si eu retoric? Bun, ca primeste o bucatica insignifianta de pamant. DAR:

    – primeste totodata cea mai saraca tara din toata EUROPA (daca mai poate fi numita Europa in acest stadiu), cu foarte multi insi bautori de “apa” cu salariu (din aia cati or lucra pe acolo) de minim 5 ori mai mic decat aia din Romania
    – ceea ce presupune ca Romania sa investeasca masiv in infrastructura R. Moldova, si totodata scaderea PIB-ului per capita a Romaniei pentru ca Romania va fi aia care trebuie sa traga ponoasele….ce ar castiga un simplu cetatean roman din asta e intrebarea mea sincera?
    – basca ca sunt o groaza de rusofili/ucrainieni si alti slavici “liberi” in aceasta tara numita R. Moldova + altii care cica vorbesc “moldoveneasca” de o aroganta crasa! eu nu am mai pomenit nicaieri sa fii din subsahara Europei la acest punct in spatiu-timp si sa mai ai comportamentul asta de 2 bani…mai strica si populatia

    Vorbim practic despre un PIB per capita nominal in 2022 al Romaniei de $15619, al R. Moldova de….$5529, doar cu cateva sute de dolari peste constructia Kosovo si sub tari precum Albania, Irak, Cuba, Mexic, Rusia (draga multora), Botswana (!), Belarus…si multe altele
    De asemenea, indicele de dezvoltare umana este de 0.767, in Romania de 0.821 (valorile sunt intre 0 si 1 ar fi practic o tara utopica…Elvetia este la 0.962).

    Deci intreb inca o data: care ar fi castigul Romaniei in toata aceasta unire? Pentru ca mie mi se pare imbecilitatea conationalilor romani care le-ar trece in cap o asemenea idee, afectand fara echivoc Romania si dand avantaje doar acestei R. Moldova, pe care culmea, tot ea este cu tupeul de a se opune cand ar trebui efectiv sa fie invers

    1. Ai dreptate man. Ideea e că România nu e întreagă fără palma aia de pământ. România Mare a început pe 27 martie 1918, în Sfatul Țării din fosta gubernie rusă smulsă de la sânul Moldovei istorice prin viclenie și trădare în 1812. Același pământ a fost din nou furat de ruși în 1940 și în 1944. Ce ar trebui România să facă? Să stea și să înghită în continuare consecințele wwII sau să încerce să arate că are demnitate și determinare națională??? Și eu am dilema asta uitându-mă așa pe deasupra la cum se comportă cetățenii RM. Cred totuși că reîntregirea țării ar avea mai multe beneficii decât costuri și cu ajutorul unor prieteni puternici am putea realiza ceva măreț aici. Dacă scoți biserica și propaganda rusă din RM și introduci o educație corectă cetățenească în câțiva ani o să ai niște surprize frumoase. Chestia e că asta trebuie să facă ei înșiși și nu să venim noi să îi „ocupăm” precum „fratili” moscal. Viitorul ne va arăta calea de urmat.
      Cert e că acest construct statal numit RM nu stă singur în picioare, se vede asta de peste 30 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *