Internațional

VEZI modificările propuse de Traian Băsescu la Constituţia României

Printre modificările propuse, se menţionează trecerea la Parlament unicameral, cu 300 de aleşi, ceea ce ar însemna să fie puse în aplicare rezultatele referndumului din 2009.

Şase judecători ai Curţii Constituţionale vor fi numiţi de Parlament, iar trei de preşedintele României, iar numărul parlamentarilor care vor putea constesta constituţionalitatea legilor va fi de 40, în condiţiile Parlamentului unicameral, în prezent fiind necesari 50 de deputaţi sau 25 de senatori. De asemenea, proiectul de revizuire a Constituţiei prevede că avizul Curţii în cazul propunerii de suspendare din funcţie a preşedintelui este "obligatoriu", în prezent acesta fiind "consultativ".

Potrvit proiectului, Parlamentul este obligat să dea votul de învestitură pentru Guvern în termen de 10 zile de la desemnarea noului Cabinet. În caz contrar, Guvernul se consideră automat căzut şi se face o nouă nominalizare.

Propunerea primului-ministru de revocare şi de numire a unor membri ai Guvernului se poate face numai după consultarea preşedintelui. Actulul text constituţional prevede că "în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului".

Prevederea din Constituţia actuală potrivit căreia numai Parlamentul şi preşedintele pot cere urmărirea penală a membrilor Guvernului a fost abrogată, urmând ca răspunderea penală a miniştrilor să fie stabilită prin lege organică.

Termenul arestării preventive se va prelungi de la 24 la 48 de ore. Din practică a rezultat că 24 de ore este prea puţin.

Se elimină din Constituţie prezumţia caracterului licit al averii. Prezumarea caracterului licit se poate face în lege, nu e nevoie să fie în Constituţie, pentru că acolo se pot descrie şi condiţiile în care se întâmplă asta.

Limitarea posibilităţii Guvernului de a-şi angaja răspunderea în faţa Parlamentului: se poate face o singură dată pe sesiune parlamentară cu excepţia bugetului de stat şi a bugetului de asigurări sociale.

Se păstrează aceleaşi atribuţii pentru preşedinte şi Parlament. Proiectul menţine mandatul de cinci ani al şefului statului, chiar daca anterior, preşedintele Băsescu s-a declarat, în repetate rânduri, susţinător al revenirii la mandatul de patru ani pentru şeful statului şi al recuplării alegerilor legislative cu cele prezidenţiale.

Proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei, iniţiat de către preşedintele României, la propunerea Guvernului, după primirea avizului Consiliului Legislativ va fi transmis Curţii Constituţionale pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale privind revizuirea.
Ulterior, proiectul de revizuire însoţit de avizul Cosiliului Legislativ şi de decizia Curţii Constituţionale va fi înaintat Parlamentului României, în vederea dezbaterii şi adoptării lui.

Proiectul este dur criticat de opoziţie.

După Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *