Victor Chirilă: Dacă PLDM renunţă la Iurie Leancă, va pierde electoratul
„Deja se pare că Partidul Comuniştilor cere o concesie enormă pentru Partidul Liberal Democrat – cere ca acesta să renunţe la candidatura lui Iurie Leancă la funcţia de prim-ministru. Or, ştim bine, că o bună parte din electoratul PLDM a optat anume pentru această soluţie. Dacă acest lucru se va întâmpla, electoratul va refuza să mai sprijine acest partid, care ar putea fi penalizat la următoarele alegeri locale, iar credibilitatea liderului acestui partid şi a formaţiunii per ansamblu va scădea enorm”, a opinat Victor Chirilă, într-un newsletter al APE.
Victor Chirilă spune că un guvern minoritar înseamnă riscuri mari de instabilitate în Republica Moldova, pentru că acest guvern nu va avea majoritatea parlamentară necesară pentru aprobarea unor legi importante, mai ales pentru reformarea justiţiei, Procuraturii, reforma economiei sau investigarea unor cazuri răsunătoare de corupţie. Un guvern minoritar înseamnă că va trebui să negocieze de fiecare dată susţinerea Partidului Comuniştilor pentru aprobarea unor legi, iar aceste negocieri vor implica şi anumite compromisuri care ar putea fi văzute prost de electoratul pro-european.
Directorul APE a menţionat că în urma semnării acordului între PLDM şi PDM pentru formarea Alianţei pentru Moldova Europeană, se poate spune că aceste partide au demonstrat incapacitatea lor de a face compromisuri chiar între partidele europene. „Divergenţele, după cum au arătat negocierile, au ţinut de împărţirea funcţiilor. Or, este inadmisibil ca partidele pro-europene şi, în special liderii pro-europeni, să nu poată ajunge la un compromis anume la acest capitol. Astfel de obstacole nu ar fi trebuit să existe. Incapacitatea lor demonstrează slăbiciunea lor şi acest lucru le va juca festa în următoarele luni şi în următorul an”, crede Victor Chirilă.
Directorul APE spune că UE, se pare, este îngrijorată de ceea ce se întâmplă. „UE îşi doreşte o cooperare constructivă cu opoziţia, cu Partidul Comuniştilor, dar îşi doreşte şi o guvernare solidă, un guvern european puternic, care să-şi poată asuma întreaga responsabilitate pentru implementarea reformelor, pentru combaterea corupţiei. Or, un guvern minoritar nu poate face acest lucru”, a mai spus expertul.
Victor Chirilă are impresia că Guvernul minoritar care urmează să fie creat va deveni expresia unor mari interese de afaceri din Republica Moldova şi acest lucru nelinişteşte şi partenerii din UE, dar şi SUA, iar acest aspect ar putea avea consecinţe asupra asistenţei pe care aceşti parteneri o oferă ţării.
Sursa: ipn.md