Victor Vasilache: „Nepoţii sunt cea mai reuşită operă a mea”
În 1969 a absolvit Şcoala medie nr.1 din Chişinău, făcând parte din prima promoţie care a studiat limba franceză aprofundat. În 1974 a absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universităţii de Stat din Moldova.
L-am găsit în casa regretatului scriitor Vasile Vasilache de pe strada Şciusev, nr. 79, unde îngrijeşte de grădina tatălui său şi unde munceşte asiduu la un dicţionar francez-român.
Fiind student, s-a căsătorit cu Cezara Blănaru. Împreună au plecat la Şcoala medie din satul Bujor, raionul Hânceşti, unde el a predat limba franceză. Printre profesorii care l-au marcat au fost Grigore Cincilei, Victor Banaru şi Rahil Waxman. În 1977 a revenit la Chişinău şi s-a angajat ca redactor la Editura „Literatura Artistică”, în secţia traduceri pentru copii, unde şef de redacţie era regretatul scriitor Aurel Scobioală. Aici a lucrat până în 1988. În 1989-1990 a fost redactor-şef al Editurii Uniunii Scriitorilor din Moldova.
În rest, s-a ocupat de traduceri: Antoine de Saint-Exupery – „Pilot de război”, Emile Zola – „Nana”, H. de Balzac – „Eugenie Grandet”, „Taica Gorio”, Vercors – „Tăcerea mării”, Alphonse Daudet – „Tartarin din Tarascon”, „Tartarin în Alpi”… Partea a treia a acestei trilogii („Port-Tarascon”) a fost tradusă de Vasile Vasilache.
Împreună cu colegul său de clasă, cineastul Ion Chistruga a mai făcut scenarii de filme documentare: „Tărâm dionisiac”- despre vinurile din Republica Moldova şi „Golgota Basarabiei”- despre perioada ocupaţiei sovietice. Realizat în 2010, filmul „Golgota Basarabiei” a rulat în Spania, Irlanda, la New York, Dublin, Barcelona şi la mai multe posturi de televiziune din România. Împreună cu Ion Chistruga şi cu fratele său, Valeriu, visează să facă un documentar despre Vasile Vasilache.
De mai bine de şase ani lucrează la un dicţionar francez-român, care va cuprinde pentru prima dată o anexă de cuvinte şi expresii franţuzeşti din Canada. Speră ca acest dicţionar să fie scos de sub tipar până la sfârşitul anului curent. Pe masa sa de lucru se află şi un dicţionar rus-român de argou, de termeni şi expresii colocviale.
A îngrijit ediţia de publicistică „Verzi suntem, verzi” a tatălui său. De asemenea, împreună cu fratele Valeriu, intenţionează să scoată o nouă ediţie a operelor lui Vasile Vasilache, să treacă pe suport digital toată arhiva scriitorului, care va fi predată Bibliotecii Naţionale şi Muzeului Literaturii Române. Mai are în plan un album de fotografii cu Vasile Vasilache.
„Cea mai mare realizare a mea sunt cei patru nepoţi: Cezar, Sophye, Matei şi Thais, pe care-i am de la cei doi feciori – Mihai şi Ştefan”, afirmă el. Speră că o să ajungă să joace la nunta nepoţilor.
Astăzi, Victor Vasilache împlineşte 60 de ani. Îi dorim multă sănătate şi noi realizări în creaţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!