Actualitate

VIDEO/ Bălțenii ar putea achita și mai mult pentru călătoriile cu troleibuzul

Locuitorii orașului Bălți ar putea plăti și mai mult pentru călătoriile cu troleibuzul, de la 3 la 5 lei. Astfel, subiectul ar urma să fie abordat la ședința de săptămâna viitoare a Consiliului Municipal. Locuitorii sunt revoltați, mai ales că starea tehnică a troleibuzelor lasă de dorit, iar tarifele mari le vor goli portmoneele, transmite Nordnews.

„Înțeleg că nu este capitala, dar noi tot suntem oameni, locuim aici și plătim. Suntem locuitorii acestei țări și avem dreptul la ceva mai bun.”

Menționăm că în luna martie, tariful a fost majorat de la 2 la 3 lei. Potrivit călătorilor, condițiile în troleibuze au rămas aceleași. Timpul de așteptarea a transportului public nu s-a redus, iar pentru a ajunge la serviciu sau școală sunt nevoiți să urce în troleibuze vechi și arhipline.

„Abonamentele sunt scoase la vânzare pe data de 10, iar în următoarea zi sunt epuizate. Am cumpărat abonament și în următoarea zi au schimbat itinerarul. Copilul m-a sunat dimineața plângând că nu înțelege încotro se îndreaptă. Ce vor să majoreze? În Chișinău costă 6 lei, dar măcar sunt multe unități de transport, dar la noi? Sunt nesimțiți, nu știu cu ce gândesc ei acolo.”

„Unde să lucrez, de unde să iau așa bani când salariile sunt minime? Pentru 5-7 mii de lei trebuie să lucrezi mult. Nu este normal.”

„E cam mult. Să se uite la nivelul de trai al oamenilor. Las să calculeze primăria dacă este real sau nu”, au spus călătorii.

Problema devine și mai mare pentru familiile numeroase și studenți. Dana Pascari în vârstă de 19 ani spune că din cauza majorărilor va fi nevoită să meargă mai mult pe jos. Asta pentru că în prezent, o treime din venitul său îl cheltuie pe transport.

„Eu învăț și lucrez, mă deplasez cu troleibuzul și microbuzul. Cheltui mai mult pentru transport decât pe mâncare. Aș putea înțelege scumpirea călătoriilor cu microbuzul, pentru că funcționează cu carburanți, care sunt scumpi, dar nu înțeleg de ce scumpesc biletele la troleibuz. Prefer să port haine albe, dar din cauza transportului ele se deteriorează și este supărător.”

Consilierul municipal, Sergiu Burlacu crede că o majorare cu 70% a călătoriilor cu transportul public va provoca bălțenii la protest. Acesta cere reorganizarea întreprinderii municipale „Direcția Troleibuze Bălți”.

„Nu consider relevantă această majorare pentru că tariful la energia electrică în Bălți nu prea s-a majorat. Eu aș face referință la modul în care este gestionată această întreprindere, ținând cont de numărul mare de angajați în partea administrativă”, a declarat Sergiu Burlacu, consilier municipal.

Administrația întreprinderii municipale a refuzat să discute cu jurnaliștii în fața camerelor de luat vederi. În schimb, la telefon, Elena Maximciuc a dat de înțeles că se discută la acest subiect.

„Noi nu putem avea dorințe. Avem un fondator, Consiliul Municipal, avem un Direcția financiar-economică în cadrul primăriei care ne monitorizează. Noi facem rapoarte și în urma lor, Direcția financiară ia decizii și le trimite consiliului municipal spre examinare”, a declarat șefa ÎM „Direcția Troleibuze Bălți”.

Viceprimarul Ghenadii Șmulschi nu a negat informațiile cu privire la majorarea tarifelor pentru călătoriile cu transportul public, dar a declarat că va veni cu un comentariu mai târziu, când chestiunea va fi inclusă pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Municipal.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *