CSI / RusiaRăzboiUcraina

VIDEO. Ce este o lovitură „în doi timpi”, ca atacul cu rachete lansat de ruși împotriva orașului Pokrovsk din estul Ucrainei?

Ucraina afirmă că Rusia a atacat clădiri de locuințe din orașul Pokrovsk prin așa-zise lovituri „în doi timpi” (double-tap) care vizează maximizarea numărului de victime civile, relatează CNN și Hotnews.

Acest tip de atacuri presupun două lovituri separate, la intervale relativ scurte de timp între ele. Ideea este ca între primul atac și al doilea să treacă suficient timp pentru ca serviciile de urgență să ajungă la fața locului.

A doua lovitură este lansată apoi tocmai în timp ce paramedicii și pompierii încearcă să evacueze răniții, maximizând astfel atât numărul de victime în urma primului atac, cât și uciderea unor noi persoane.

Mai mult, acest tip de lovituri diminuează capacitatea serviciilor de urgență de a interveni în cazul unor noi atacuri, ceea ce duce din nou la un număr mai mare de morți.

Deși rușii au lansat atacul în doi timpi asupra orașului Pokvrovsk din estul Ucrainei cu rachete Iskander, astfel de lovituri pot fi efectuate și cu drone sau bombardiere.

Christof Heyns, fostul raportor special al ONU privind crimele extrajudiciare, a declarat în 2012 la Geneva că „dacă salvatorii civili sunt atacați intenționat, nu există niciun dubiu în ceea ce privește legea: acele lovituri sunt o crimă de război”.

Ce se știe despre lovitura „în doi timpi” asupra orașului Pokrovsk

Autoritățile ucrainene afirmă că cel puțin 7 persoane au fost ucise și alte 88 rănite după ce două rachete Iskander au lovit o clădire de apartamente din Pokrovsk. Dintre răniți 31 au fost polițiști și 7 angajați ai serviciilor de urgență, potrivit ultimului bilanț.

Kyiv Independent notează că printre morți se numără și paramedici, deși numărul lor exact nu este deocamdată clar.

Unul dintre cei uciși este Andrii Omelcenko, unul dintre conducătorii serviciilor de urgență ucrainene cunoscute sub denumirea de „DSNS”. În vârstă de 52 de ani, Omelcenko a coordonat eforturile de salvare în mai multe orașe lovite de forțele ruse de la declanșarea războiului anul trecut.

Acesta a fost prezentat recent în filmul documentar „20 de zile în Mariupol”, despre eforturile inițiale ale rușilor de a ocupa orașul-port de la Marea Azov.

Forțele ruse au lovit un oraș fără nicio importanță militară

Pokrovsk se află la 70 de kilometri nord-vest de orașul Donețk aflat sub ocupație rusă încă din 2014 și la aproximativ 50 de kilometri de linia frontului. Potrivit recensământului din 2001, ultimul efectuat în Ucraina, orașul avea 75.000 de locuitori.

Dintre aceștia, 60% s-au declarat vorbitori de limbă rusă și 22% drept etnici ruși.

Autoritățile ucrainene afirmă că prima dintre loviturile care au vizat centrul orașului luni seara a avut loc la ora 19:15. O a două lovitură cu rachete balistice Iskander a căzut asupra Pokovroskului la ora 19:52, în timp ce poliția, ambulanțele, pompierii și celelalte servicii de urgență evacuau răniții din clădirile avariate.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și-a exprimat furia față de noul atac, pe care l-a condamnat în termeni duri.

„Orașul Pokrovsk, regiunea Donețk. Donbasul în care Rusia încearcă să lase doar pietre sfărâmate și arse. Două lovituri cu rachete. O clădire rezidențială obișnuită a fost lovită. Rusia va fi trasă la răspundere pentru tot ce a făcut în acest război îngrozitor”, a scris el pe pagina sa de Twitter.

Rusia a lansat mai multe atacuri „în doi timpi” asupra orașelor ucrainene în primele luni ale războiului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *