CSI / Rusia

VIDEO. Ce se întâmplă la Moscova în timp ce militarii lui Putin lansau noi atacuri cu rachete împotriva Ucrainei

O înregistrare video publicată de Kremlin arată că dictatorul rus Vladimir Putin avea o întâlnire la nivel înalt în capitala rusă în timp ce ocupanții ruși lansau un nou atac masiv asupra orașelor ucrainene, relatează Reuters.

Miercuri, Putin s-a întâlnit cu premierul armen Nikol Pașinian care și-a exprimat frustrarea în cadrul întrevederii că Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianța militară cu 6 membri condusă de Rusia, nu a venit în ajutorul țării sale în timpul noilor atacuri ale Azerbaidjanului din luna septembrie.

În pofida zâmbetelor și strângerilor de mână pentru fotografiile oficiale, Pașinian a exprimat în termeni fără echivoc dezamăgirea Armeniei privind lipsa de intervenție a Rusiei și a alianței din care și ea face parte, alături de Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan și Tadjikistan, potrivit sursei citate.

„Este deprimant că apartenența Armeniei la OTSC nu a descurajat Azerbaidjanul de la acțiuni agresive. Nu am reușit nici până astăzi să obținem un răspuns al OTSC privind agresiunea Azerbaidjanului împotriva Armeniei”, a acuzat el.

„Aceste fapte aduc prejudicii grave imaginii OTSC atât în interiorul țării noastre cât și în afara granițelor sale, iar eu consider acesta a fi principalul eșec din timpul președinției armene a OTSC”, a subliniat el.

La fel ca alte instituții internaționale, OTSC este condusă printr-o președinție rotativă exercitată pe rând de statele membre.

Armenia a cerut direct Rusiei și celorlalți membri ai alianței să intervină inclusiv militar în sprijinul său în data de 14 septembrie însă a primit doar promisiuni că vor fi trimiși observatori.

Tot miercuri, Pașinian a mai remarcat că această situație a fost radical diferită față de o decizie din luna ianuarie, când OTSC a trimis rapid „trupe de menținere a păcii” în Kazahstan pentru a-l sprijini pe președintele în timpul protestelor fără precedent izbucnite în această țară.

Noul val de atacuri ale forțelor rusești împotriva Ucrainei

Noi lovituri cu rachete au fost raportate miercuri după-amiaza în numeroase localități din Ucraina, printre acestea numărându-se Kiev, Harkov, Dnipro, Jîtomir și Liov, unele dintre cele mai mari orașe ucrainene. De asemenea, explozii au fost auzite în regiunile Nikolaev, Dnipropetrovsk și Vinița.

Pene de curent și probleme în ceea ce privește aprovizionarea cu apă potabilă au fost raportate de mai multe orașe. Deocamdată amploarea distrugerilor nu este în întregime clară însă întreaga regiune Kiev a rămas fără electricitate după ce loviturile aeriene rusești au vizat infrastructuri critice. Anunțul a fost făcut de Oleksii Kuleba, șeful administrației militare regionale, transmite Hotnews.

Înainte de lansarea atacurilor o alarmă aeriană a fost emisă miercuri în toată Ucraina, agenția de știri Interfax Ucraina raportând inițial explozii în mai multe regiuni din sudul și sud-estul țării.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a raportat pe aplicația de mesagerie Telegram că alimentarea cu apă a fost întreruptă.

„Aceasta este cea mai grea iarnă de după cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat primarul Kievului pentru ziarul german Bild. El a adăugat că locuitorii orașului ar trebui să fie pregătiți „cel mai rău scenariu” pe fondul întreruperilor de energie electrică în timpul iernii.

Menționăm că miercuri, 23 noimebrie, mai multe raioane din Republica Moldova, inclusiv munc. Chișinău au rămas fără electricitate, în urma atucului cu bombă a Rusiei asupra Ucrainei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *