CSI / RusiaUcraina

VIDEO. Cum ironizează Ucraina scufundarea navei amiral „Moskva”, la un an după ce s-a dus la fund

Ucraina a ironizat vineri scufundarea crucișătorului „Mosvka”, fosta navă amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, la împlinirea unui an de la acțiunea militară ce a dat o uriașă lovitură de prestigiu forțelor armate ruse, scrie Hotnews.

„În urmă cu un an crucișătorul rusesc ”Moskva” și-a completat ultima și cea mai de succes operațiune cu ajutorul marinei ucrainene. A trecut printr-o transformare de la cea mai mare conservă a Mării Negre la cea mai bună atracție pentru scafandri. Nu ne vom opri. rușii au 3 opțiuni: fugiți, predați armele sau faceți o baie în mare”, a transmis pe pagina sa de Twitter ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov.

Oficialul de la Kiev a distribuit alături de mesaj și un clip video în care pot fi văzute lansarea a ceea ce par a fi rachete Neptun – cele care ar fi fost folosite pentru scufundarea Moskvei -, înregistrarea cu faimosul gest de frondă al grănicerilor ucraineni de pe Insula Șerpilor după ce echipajul navei amiral ruse i-a somat să se predea, o vizită făcută de Reznikov și alți oficiali ucraineni la Odesa și o ieșire la scufundări a acestora.

„Japonezii vor fi foarte fericiți deoarece (…) Japonia a scufundat primul [crucișător rusesc]”, glumește la un moment dat ministrul ucrainean al Apărării într-o referință la Bătălia din Strâmtoarea Tsushima (1905) în care Japonia, pe atunci o putere militară în ascensiune, a provocat o înfrângere devastatoare Marinei Imperiale Ruse.

Ucraina vrea să transforme epava „Moskva” într-o atracție turistică

Reznikov afirmă de asemenea în timpul înregistrării video că autoritățile ucrainene vor crea la Odesa un tur cu ghizi pentru ca turiștii să poată vizita locul în care s-a scufundat nava, la 130 de kilometri sud în Marea Neagră de orașul-port ucrainean și est de Insula Șerpilor, de unde Rusia și-a retras garnizoana la sfârșitul lunii iunie.

Ucraina a declarat deja epava navei ca fiind o „moștenire culturală subacvatică”.

Lovirea cu rachete navei amiral a flotei ruse de la Marea Neagră în noaptea dintre zilele de 13 și 14 aprilie a anului trecut și scufundarea sa ulterioară a reprezentat prima mare lovitură militară pentru Ucraina, ea devenind aproape imediat un simbol al rezistenței ucrainene în fața agresiunii declanșate de Vladimir Putin.

Ministerul rus al Apărării a anunțat în seara zilei de 14 aprilie că nava a fost „avariată”, însă a pus situația pe seama „mării furtunoase”. Rusia a confirmat abia pe 22 aprilie că scufundarea crucișătorului s-a soldat cu victime.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *