ExterneRăzboi

VIDEO emoționant: Cum sunt primiți acasă soldații ucraineni căzuți pe front

O înregistrare video emoționantă a surprins cum sunt primiți acasă soldații ucraineni căzuți pe front. În imagini video se poate observa cum toți oamenii aflați pe marginea șoselei coboară din mașini pentru a aduce un ultim omagiu unui soldat ucis în luptă.

Filmarea distribuită de armata ucraineană pe pagina sa de Twitter arată cum rând pe rând, toți șoferii și pasagerii aflați în mașini ies din ele, unii dintre ei punându-se în genunchi și aplecându-și capul când dricul se apropie.

Deși administratorii paginii nu oferă context pentru înregistrare, ca de exemplu locul unde ea a fost filmată, mai mulți ucraineni explică în comentarii că dricurile care transportă acasă trupurile soldaților căzuți în luptă sunt marcate cu mesajul „Pe scut” pentru a fi recunoscute de oameni, transmite Hotnews.

Culoarea frunzelor din copacii aflați la marginea șoselei sugerează însă că filmarea a fost realizată recent.

Anton Gherașcenko, unul dintre consilierii ministrului ucrainean de externe Denis Monastîrski, a explicat într-o postare făcută pe pagina sa de Twitter luna trecută că în cadrul Gărzii Naționale a Ucrainei există o unitate specială numită „Pe scut” ai cărei membri caută trupurile neînsuflețite ale militarilor căzuți pe front.

„Ei muncesc în fiecare zi în teritoriile eliberate și în apropierea frontului, punându-se în pericol pentru a-i aduce acasă pe Apărătorii noștri”, nota el pe 19 septembrie.

Numele unității ar putea fi inspirat de relatarea scriitorului grec din Antichitate Plutarh potrivit căreia mamele spartane le spuneau fiilor lor să se întoarcă din luptă cu scutul lor sau pe el.

Câți soldați pierde zilnic Ucraina în războiul declanșat de Vladimir Putin

Oficialii de la Kiev au declarat că nu vor face public numărul total al militarilor pe care Ucraina i-a pierdut în războiul declanșat de Putin pe 24 februarie 2022, până după încheierea sa, însă analistul militar Jack Watling de la Royal United Services Institute estima încă de la sfârșitul lunii iunie că acesta este mai mare decât numărul total al infanteriștilor din armata britanică.

Într-un interviu acordat înspre sfârșitul lunii trecută presei franceze, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat, după ce a încercat să se eschiveze și să nu dea cifre, că „aproximativ 50 de militari ucraineni mor zilnic”.

De asemenea, el aa estimat decesele în rândul rușilor ca fiind de 5 ori mai mari.

Unele dintre cele mai grele pierderi au fost înregistrate de ucraineni în timpul ofensivei din Herson, inițiată de comandamentul militar de la Kiev pe 29 august.

În luna iunie, în timpul luptelor pentru apărarea orașului Severodonețk, doi dintre consilierii lui Zelenski au vorbit cu presa britanică despre pierderile înregistrate de forțele armate ale Kievului.

Alexei Arestovici a declarat pentru The Guardian că în doar o săptămână au fost 150 de morți și 800 de răniți zilnic, în timp ce Mihailo Podoliak le-a spus jurnaliștilor de la BBC că între 100 și la 200 de soldați ucraineni sunt uciși pe zi.

„În estul statului nostru situația este foarte dificilă. Până la 100 de persoane din estul țării noastre, unde Rusia și-a masat toate trupele, tot ce au, mor în fiecare zi. Și în jur de alte o sută de persoane, uneori 450 sau 500, sunt rănite în fiecare zi”, a spus și Volodimir Zelenski pe 2 iunie în timpul unui discurs ținut în fața liderilor europeni la Forumul de Securitate Globală de la Bratislava.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *