Internațional

VIDEO/ Exerciții militare masive în strâmtoarea Taiwan. China a lansat rachete balistice iar Taiwanul a activat sistemele de apărare ca răspuns

Joi, 4 august, China a lansat exerciții militare fără precedent în șase zone care înconjoară Taiwan, la o zi după vizita președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, la Taipei. China a lansat mai multe rachete balistice Dongfeng în apele din jurul coastelor de nord-est și sud-vest ale Taiwanului iar ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a activat sistemele de apărare ca răspuns.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat joi că armata chineză a lansat în total 11 rachete balistice Dongfeng în apele din apropierea coastelor de nord, de sud și de est ale Taiwanului, potrivit Reuters.

La începutul zilei, armata chineză a lansat rachete din apropierea insulelor Matsu din Taiwan.

Ministerul de Externe din Taiwan a acuzat China că „imită” Coreea de Nord trăgând cu rachete în apele din apropierea insulei.

Ministerul precizează, într-o declarație de presă, că China a amenințat securitatea Taiwanului și a cerut țărilor să susțină insula democratică și să apere în comun libertatea și democrația.

Zboruri anulate pe aeroportul Taoyuan din Taiwan

ACTUALIZARE 12:00 Aeroportul Internațional Taoyuan din Taiwan a anunțat că mai mult de 50 de zboruri internaționale au fost anulate joi din cauza exercițiilor cu muniție de război ale Chinei, potrivit BBC.

Au fost anulate 26 de zboruri cu sosire către Taiwan și 25 de zboruri cu plecare de pe aeroportul Taoyuan.

De asemenea, Korean Air a anulat zborurile din Incheon către Taiwan vineri și sâmbătă, în timp ce Asiana Airlines și-a anulat zborul direct către Taiwan vineri și va monitoriza situația, a informat joi presa sud-coreeană.

Exerciții militare masive în jurul Taiwanului

Deşi vizita sa în teritoriul revendicat de China a durat mai puţin de 24 de ore, Nancy Pelosi – cel mai înalt demnitar american ales care s-a deplasat la Taipei în ultimii 25 de ani, a declanşat furia Beijingului. Pelosi a dat asigurări că SUA nu vor abandona insula Taiwan, care este condusă de un regim democratic şi care trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea armatei chineze.

Armata chineză a lansat rachete balistice către strâmtoarea Taiwan. Două dintre zonele exerciţiilor chineze se află la doar 9 mile nautice (16,7 kilometri) de porturile taiwaneze Keelung şi Kaohsiung.

De asemenea, China a făcut multiple incursiuni scurte pe linia mediană care desparte strâmtoarea Taiwan începând de miercuri seara și continuând până joi dimineață, a declarat pentru Reuters o sursă din Taiwan.

În acelși timp, aproximativ 10 nave ale marinei chineze au trecut pentru scurt timp de linia mediană înainte de a fi „alungate” de ambarcațiunile marinei taiwaneze. „Au intrat pe furiș și au fost alungați de noi”, a declarat sursa taiwaneză pentru Reuters.

Taiwan acuză China de comportament irațional

Între timp, mai multe avioane ale forțelor aeriene chineze au traversat pentru scurt timp linia mediană de mai multe ori, joi dimineață, forțând Taiwanul să ridice avioane de la sol și să desfășoare sisteme de rachete.

„Au zburat înăuntru și apoi au zburat afară, iar și iar. Continuă să ne hărțuiască și să crească presiunea”.

Ministerul Apărării din Taiwan a emis o declarație în care acuză guvernul chinez de „comportament irațional” prin desfășurarea unor exerciții cu muniție de război, potrivit The Guardian.

Exercițiile au „intenția de a schimba status quo-ul și de a perturba pacea și stabilitatea regională”, se arată în comunicat.

„Armata națională rămâne în alertă, iar trupele de la toate nivelurile vor efectua antrenamente zilnice”.

Portavionul american USS Ronald Reagan, operațiuni la sud-est de Taiwan

Între timp, Marina SUA a declarat că portavionul USS Ronald Reagan desfășura operațiuni programate în Marea Filipinelor din Pacificul de Vest, o porțiune de ocean care include apele de la sud-est de Taiwan.

„USS Ronald Reagan și grupul ei de atac sunt în desfășurare în Marea Filipinelor, continuând operațiunile normale, programate, ca parte a patrulei sale de rutină pentru a asigura o zonă Indo-Pacific liberă și deschisă”, a declarat un purtător de cuvânt al Marinei SUA, potrivit Reuters.

Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a calificat vizita președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, la Taiwan o acțiune „maniacă, iresponsabilă și extrem de irațională” a Statelor Unite, transmite postul de stat CCTV.

Wang, care a vorbit la o reuniune în Cambodgia, a declarat că China a depus „cele mai mari eforturi diplomatice” pentru a evita criza, dar nu va permite niciodată să fie afectate interesele sale principale.

„Măsurile actuale și viitoare ale Chinei sunt contramăsuri defensive necesare și oportune, analizate și evaluate cu atenție, care vizează protejarea suveranității și securității naționale, în conformitate cu legislația internațională și internă”, a declarat Wang, citat de CCTV.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *