Actualitate

VIDEO. FSB-ul rusesc umilit în ultimul hal de Navalnîi. L-a făcut pe asasinul său să recunoască cum a fost plantat Noviciok-ul în chiloți

Un agent FSB a dezvăluit modul în care a fost otrăvit cu Noviciok liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi, transmite CNN, iar magnitudinea dezvăluirii este dublată de modul în care aceasta a fost făcută, respectiv în cursul unei convorbiri a spionului chiar cu Navalnîi. Discuția a durat 45 de minute, iar CNN observă că este totodată „prima dovadă directă a implicării serviciului (FSB) în otrăvirea lui Navalnîi”.

CNN mai arat că unul dintre agenți, Oleg Taiakin, a trântit ușa atunci când a fost luat la întrebări de reporterii de investigație, iar alții nu au răspuns. Inițial, când i-a contactat telefonic pe rând, Navalnîi li s-a rezentat agenților cu numele real, dar aceștia închideau imediat. Pentru ultimul apel, cel către către Kudriavtsev, echipa disidentului a decis o altă abordare: o operațiune incognito.

Astfel, „smulgerea” acestei mărturisiri fără precedent a fost rodul unei cooperări a lui Navalnîi cu CNN și site-ul Bellingcat, specializat în dezvăluiri. S-a reușit astfel disimularea numărului de telefon, astfel încât acesta să pară că e al centralei FSB. La celălalt capăt al „firului” a răspuns agentul FSB Konstantin Kudriavțev. Acestuia din urmă, Aleksei Navalnîi i s-a rezentat drept un înalt oficial din Consiliul de Securitate al Rusiei și i-a transmis că are nevoie rapid de detalii referitoare la eșcul oprațiunii e asasinare a disidentului Navalnîi.

Doar că agentul nu vorbea cu un oficial al înaltului organism de securitate de la Moscova, așa cum credea el, ci tocmai cu Alexei Navalnîi, pe care aproape îl ucisese în urma operațiunii din august.

Totuși, Konstantin Kudriavțev s-a arătat reticent în a vorbi despre asemenea lucruri prin telefon, însă Aleksei Navalnîi i-a replicat, pe un tot răspicat, că subiectul a fost abordat la cel mai înalt nivel. Astfel, printre informațiile furnizate de agentul Kudriavțev a fost și aceea că otrava, Noviciok, fusese presărată pe lenjeria intimă a lui Alexei Navalnîi. „În chiloți”, au fost cuvintele exacte ale agentului rus. Și mai precis: „în interior”.

 

Potrivit socialiștilor consultați de CNN, substanța resărată în acest mod de serviciile secrete ruse se absoarbe în corpul victimei atunci când aceasta transpiră.

CNN notează, în context, că președintele rus, Vladimir Putin, a confirmat, în esență, săptămâna trecută, că agenții FSB l-au urmărit pe Navalnîi, dar a precizat că dacă Rusia l-ar fi dorit mort, „probabil că l-ar fi terminat”.

Ancheta Bellingcat-CNN a constatat că echipa de toxine FSB, formată din aproximativ șase până la zece agenți, l-a urmărit pe Navalnîi mai mult de trei ani. După identificarea majorității echipei, CNN și Bellingcat au încercat să îi contacteze pe ei și pe superiorii lor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *