CSI / Rusia

VIDEO. Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas îți schimbă poziția și îl atacă pe Putin: „Voi fi spânzurat dacă pierdem războiul”

Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas și în prezent unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri militari ruși, afirmă că va fi spânzurat la Kiev dacă Rusia pierde războiul din Ucraina.

„Mulți spun în presă: Strelkov (n.r. ”Trăgătorul”, porecla lui Ghirkin) este acum mai periculos pentru regimul aflat la guvernare decât Navalnîi, Sobol și Iașin la un loc”, susține prezentatorul emisiunii cu referire la unii dintre cei mai cunoscuți disidenți ruși, scrie Hotnews.

Lyubov Sobol, o apropiată a lui Navalnîi a fugit din Rusia anul trecut după ce a fost condamnată la un an și jumătate de „libertate condiționată”, în timp ce politicianul de opoziție Ilia Iașin, un critic proeminent al Kremlinului, a fost condamnat mai devreme în cursul lunii decembrie la 8 ani și jumătate de închisoare pentru discreditarea armatei ruse.

„Eu spun ceea ce consider că este important și corect de spus. Pur și simplu le spun oamenilor că vom avea probleme de durată dacă autoritățile vor continua să acționeze în aceeași manieră ca până acum, autoritatea se va distruge singură și întreaga țară odată cu ea”, răspunde Ghirkin.

„Din păcate noi, rușii de rând, trebuie să ne pregătim pentru ce se poate întâmpla în lunile următoare sau următorii ani, în cel mai fericit caz. Dar eu n-am niciun drept să rămân tăcut întrucât camarazii mei continuă să lupte și moară pe front”, continuă el cu falsă modestie.

Vă amintim că înainte de a deveni comandantul separatiștilor pro-ruși din Donbas după anexarea ilegală a Crimeii în 2014, Ghirkin a fost un fost ofițer al FSB, Serviciul de Securitate al Rusiei, cu un rol proeminent în planificarea ocupării peninsulei. El cu greu ar putea fi încadrat în categoria „rușilor de rând”.

Fostul comandant al trupelor separatiste din Donbas a fost condamnat la închisoare pe viață în Olanda

Ghirkin răspunde apoi acuzațiilor tot mai vocale în anumite cercuri din Rusia potrivit cărora numeroasele sale critici aduse comandamentului militar de la Moscova sunt de dragul notorietății, sau „din interese pur mercantile”, după cum le descrie el:

„Chiar și aici am un raționament foarte puternic: Dacă vom pierde războiul voi primi o condamnare pe viață la Haga și voi fi trimis apoi la Kiev unde voi fi spânzurat, fără nicio îndoială”.

Ucraina a abolit pedeapsa capitală în 2000. Însă, în luna noiembrie Ghirkin a fost condamnat de o instanță olandeză la închisoare pe viață pentru rolul său în doborârea zborului MH17 al Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei în 2014, relatează sursa citată.

Fostul comandant al separatiștilor din Donbas dă apoi asigurări în interviu că nu intenționează să ajute regimul lui Putin, dar nici să ajute în vreun fel la „răsturnarea sa”.

Într-o amplă analiză publicată pe pagina sa de Twitter încă de la jumătatea lunii august, cercetătorul ucrainea Volodimir Tretiak specula că motivul pentru care lui Ghirkin i se permite să lanseze critici atât de dure împotriva modului în care este condusă „operațiunea militară specială” ține de faptul că acesta nu îl critică niciodată în mod direct pe Putin, lucru care pare să se fi schimbat recent.

„Dar eu înțeleg ce o să urmeze și nu vreau să port nici măcar o umbră de răspundere pentru ceea ce ne așteaptă”, susține Igor Ghirkin în noul interviu.

Igor Ghirkin vorbește de „cretinism” la Kremlin

„Avem nevoie de reforme puternice, dar în decurs de câteva zile”, intervine cel care îi ia interviul, afirmând că în cazul în care lucrurile vor continua ca în ultimele 6 luni economia rusă se va prăbuși. „Iar acest guvern cu siguranță nu poate gestiona criza”, subliniază el.

„Guvernul nostru nu doar că nu va gestiona criza dar, judecând după afirmațiile făcute de președinte și guvern, totul merge grozav”, îi dă dreptate Ghirkin într-o împunsătură la adresa lui Putin.

Vorbind despre purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Ghirkin afirmă că acesta „vorbește tâmpenii”, motiv pentru care încearcă să îl ignore.

„Asta este fie sabotaj, fie cretinism, fie o combinație între cele două”, susține el, după ce i se amintește că Peskov a afirmat că obiectivele „operațiunii militare speciale” nu s-au schimbat.

Un atac direct la adresa lui Vladimir Putin

„Încă o dată, președintele nostru nu și-a asumat răspunderea pentru ceea ce se întâmplă, operațiunea noastră militară specială este condusă de ministerul Apărării. Aceasta este o porcărie. Războiul este o continuare a politicii cu mijloace diferite”, mai spune Ghirkin.

„Când se dovedește că președintele și autoritățile pasează practic responsabilitatea ostilităților asupra instrumentului, ministerul Apărării, asta arată că demența fie a ajuns la un nivel maxim, fie atestă că lipsa completă de înțelegere asupra realității este legată nu de fiziologie, ci de alte [afecțiuni]”, subliniază el.

De asemenea, Ghirkin spune că victoria asupra Ucrainei și a forțelor sale armate este „imposibilă”, o afirmație făcută recent de tot mai mulți propagandiști ruși, un posibil semnal că Moscova pregătește populația țării pentru un război de durată.

De altfel, dictatorul rus a vorbit el însuși despre acest lucru mai devreme în cursul lunii octombrie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *