Actualitate

VIDEO LIVE: „10 TV este al tuturor românilor”

Petru Sorici, primar din satul Nișcani, Călărași, Republica Moldova. „Televiziunea va apropia Unirea și va reflecta în mod echidistant viața din țara noastră fără exagerări.

Anatol Vidrașcu, director general al Grupului Editorial Litera „Cât privește postul Dvs de televiziune, felicitări, este un câștig pentru democrație. Cultura și cărțile au fost cenușăreasa tuturor timpurilor și a politicienilor. Prin aceste emisiuni veți umple un gol uriaș care există pe piața noastră. Este un mare gol de informație pentru poporul nostru de aici. Moldova are nevoie de vorbă românească. Noi suntem încă pedanți la acest capitol. Noi trebuie să educăm patriotismul, în sensul înălțător al acestui cuvânt. Dacă nu vom fi patrioți, oamenii vor lucra în zadar în această țară”, a spus invitatul. 

Vasile Calmațui printr-un apel din Paris a spus că postul 10 TV este al tuturor românilor. „Eu vă sun pe Skype din Paris, sunt de 22 de ani în Franța, avem asociație, biserică, încercăm să păstrăm tradițiile și neamul românesc departe de casă.

Dinu Plângău, activist civic, a menționat că „Oamenii pot să își exprime liber opinia și părerea”.

Valeriu Bulgac: „Eeste atât de necesar, noi în țară avem posturi mai multe dar, fiecare televiziune servește interesele cuiva. Este un post necesar, unde să ne promovăm valorile românești în partea stânga a Prutului. Acest post va servi românilor de altă parte a Prutului. Ar fi de dorit să vină oameni din diferite domenii să fim informați. Eu mă axez pe istoria neamului românesc, sigur că mi-aș dori să fiu informat, ca la televiziunea Dvs să nu fie dați uitării oamenii care promovează istoria, care să explice societății, să ne spună adevărul. Noi vorbim limba română, chiar dacă cineva încearcă să ne convină de altceva. Unirea este salvarea noastră”, a spus invitatul.

Artemis Bălan, reprezentant al mișcării civice „Tinerii Moldovei” a afirmat că vrea ca televiziunea să fie o platformă de comunicare pe ambele sensuri și la TV să aibă acces și oamenii simpli. Oamenii sunt cel mai mult plictisiți de politică și vor să fie emisiuni cu efecte, nu doar declarații. Vara am mers în peste cele 600 de sate cu mesajul Unirii, dar nimeni din presă nu a vorbit despre asta”. 

Vitalie Șălaru director Național FM Cultural „Noi nu știm cine suntem și unde mergem. Este important ca oamenii să urmărească și televiziunea și radiourile chiar și la distanță. Național FM va preluat talk-show-urile de seară pentru ca să ajungem la un public cât mai mare”.

Ghenadie Cazacu, consilier din raionul Rezina a spus că este nevoie de o mass media care să promoveze oamenii care fac lucruri bune care nu sunt promovați că nu fac parte dintr-o organizație sau alta. „Când se începe campania electorală se începe a vâna ceva, dar se uită de oameni. Canalul Dvs ar trebuie să fie o platformă de comunicare. Pentru Unire necesită să fie auzite și ascultate de toți oamenii noștri”. 

Andrei Dumbrăveanu: „Noi avem posturi multe, dar trebuie să fie bune. Ele se fac vinovate că au divizat populație. Este nevoie de un post care să le unească într-un ideal. Este ideal schimbărilor, de întoarcere a adevărului. Nu ține doar de românii care locuiesc în Republica Moldova, ci pentru toate etniile care sunt în țară”.
Istoricul,  Octavian Țîcu, a afirmat că lansarea televiziunii este un pas concret pentru revenirea la realitate. „Noi am asistat la introvertirea românismului, acum trebuie să schimbăm lucrurile. Platformă pentru reconcilierea clasei politice acele care se anunță să fie unioniste. Este și Mihai Ghimpu și Vitalia Pavlicenco și Ilie Bratu care toți se declară Unioniști, dar care trag la carul unirii ca racul, broasca și știuca. Sper ca Unirea TV să îi tragă în aceeași direcție în 2018. Postul vostru este un instrument aruncat în lupta care urmează să se dea.
Dacă noi am fi avut rândul majorității vorbitoare de limbă română, un astfel de post nu ar fi trebuit. Volens nolens, așa stau lucrurile în istorie, când clasa politică a realizat acest deziderat. Să ne amintim de 1918, când clasa politică a ales cea mai bună opțiune. Acum este un moment bun pentru ca clasa politică să repete această experiență”, a spus invitatul.

„Eu vreau de foarte mult timp și insist să se vorbească o limbă română corectă. Avem un complex de inferioritate, al basarabenilor, față de români. Este datorat din felul cum vorbim. Noi am avut acest secol sovietic care a dezbinat limba și cultura. Acest complex a fost și în perioada sovietică. Mediul urban a fost dominat de leitele ruse, iar limba română se vorbea doar în mediul rural. Un post de televiziune trebuie să spargă aceste tipare și să arate o altă parte a românilor. România este țara oamenilor minunați și a locurilor deosebite.
Revenirea Basarabiei în România este mai propice ca oricând. Vedeți că și Ucraina se află într-o stare de transformare”, a spus istoricul. 

Pe final de intervenție invitatul a spus că două adevăruri nu pot exista. „Televiziunea pe care o avem, este pe fundamentele unui adevăr, care sper că până în anul 2018 să ne bucurăm toți împreună”, a spus Octavian Țîcu. 
Vadim Pistrinciuc, deputat în Parlamentul Republicii Moldova în platoul 10TV a spus că cea mai bună armă contra propagandei este informarea.  „Noi ultimii 25 de ani am fost ținta unor propagande și distorsionare a informației, o nouă televiziune este binevenită. Avem nevoie să o televiziune care să informeze și să educe”, a spus deputatul PLDM. 

Declarațiile a fost făcute în cadrul emisiunii de lansare a postului de televiziune 10 TV.

Sâmbătă, 10 septembrie, începând cu ora 14:00 a fost lansat un nou produs media pe piața din Republica Moldova. 10 TV va produce conținut sincer și onest pentru a oferi o șansă publicului din RM să audă nu doar opiniile unor grupări de interese politico-financiare.
Prima emisiune a 10 TV este un maraton de opt ore în care personalități din diverse domenii vor transmite mesaje de susținere a noului post TV. 

10 TV va colabora cu Platforma Unionistă Acțiunea 2012 și Tinerii Moldovei, difuzând materiale create de UNIREA TV.

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *