Externe

VIDEO/ Locuitorii din regiunea Harkov, plâng de bucurie când îi văd pe eliberatorii ucraineni

Locuitorii din orașul Balaklia, un orășel din regiunea Harkov eliberat joi, 8 septembrie, de forțele ucrainene, au întâmpinat cu bucurie armata eliberatoare ucraineană.

Un clip postat pe Twitter de jurnalista ucraineană Natalia Gumenyuk arată bărbați și femei ieșind dintr-o clădire pentru a îmbrățișa soldații când ajung. Unii dintre oameni pot fi văzuți chiar cum plâng.

Un alt video arată două femei care îmbrățișează soldații adunați în fața unei clădiri.

Balaklia se află la aproximativ 70 km sud-est de orașul Harkov, în centrul teritoriului unde Ucraina a lansat o contraofensivă majoră pe frontul de est.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat joi noapte, în mesajul tradițional către națiunile, că trupele ucrainene au recucerit de la începutul lunii septembrie peste 1.000 de kilometri pătraţi de teritoriu ocupat anterior de forţele ruse în urma războiului.

Astfel, în evaluarea de miercuri noapte spre joi dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) transmitea că trupele ucrainene din regiunea Harkov profită probabil de relocarea rușilor către axa sudică pentru a desfășura o contraofensivă surpriză și foarte eficientă, în apropiere de orașul ocupat Izium.

Rușii au încercat să reziste contraofensivei, însă este foarte probabil ca numărul acesta să fi fost prea mic ca să reziste deoarece mai multe forțe au fost relocate pentru a sprijini eforturile de a captura restul regiunii Donețk și pentru a ajuta pe axa sudică, sunt de părere experții americani.

Contraofensiva Ucrainei din regiunea Herson au forțat militarii ruși să se concentreze pe zona de sud și au permis trupelor ucrainene să lanseze contraatacuri foarte eficiente în zona Izium, ocupată de ruși, mai nota ISW.

Bloggeri militari ruși sunt îngrijorați că prin contraatacurile din zona Izium trupele Moscovei vor fi izolate, iar ucrainenii vor recuceri porțiuni mari de teritoriu.

Aceștia cred că, de fapt, contraofensiva din Herson este o diversiune pentru acțiunile din regiunea Harkov, care demoralizează cu succes forțele Kremlinului, a ținut să mai precizeze ISW. 

Spre deosebire de ofensiva de pe Frontul de Sud, Armata Ucraineană pare a le permite soldaților săi de pe Frontul de Est să filmeze acțiuni și lupte ce permit atât localizarea, dar și tactica de atac a acestora.

În mod evident, ucrainenii încearcă (iar raportările bloggerilor ruși arată că într-o anumită măsură chiar reușesc) să semene panică, retragere și chiar dezertare în rândul soldaților ruși.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *