CSI / Rusia

VIDEO. Mesajul unui rus pentru Putin după ce dolarul a trecut de 100 de ruble la cursul de schimb

Un incident mai puțin obișnuit a avut loc într-un oraș din Siberia, bursa locală a mărfurilor fiind vizată de un rus nemulțumit care a avut un mesaj pentru Vladimir Putin după ce un dolar a ajuns să coste peste 100 de ruble, transmite Hotnews.

O persoană a deturnat banda de știri de deasupra biroului bursier din Surgut, un oraș din Districtul autonom Hantî-Mansi aflat în Siberia Centrală, rusul nemulțumit transmițând mesajul:

„Putin este un nenorocit și un hoț. 100 de ruble pentru un dolar – ți-ai pierdut mințile nenorocite”.

Situația a fost sesizată pe pagina sa de Twitter de către jurnalistul Max Seddon, șeful redacției de la Moscova al Financial Times, acesta amintind că Surgut este un oraș cu activități de extragere a petrolului.

Incidentul pare să fi avut loc duminică seara, înainte ca rubla să se devalorizeze și mai mult. Luni dimineața la deschiderea burselor cursul de schimb ajunsese la peste 101 ruble pentru un dolar.

Deprecierea rublei a fost criticată la televiziunile rusești încă de săptămâna trecută în condițiile în care moneda națională a Rusiei a înregistrat un declin continuu de la finele lui 2022.

Randamentul rublei provoacă nemulțumiri la Kremlin

Tot luni, Kremlinul a transmis critici rare la adresa Băncii Centrale a Rusiei, condusă de tehnocrata Elvira Nabiullina, afirmând că aceasta este responsabilă de deprecierea monedei naționale.

„Principala sursă a deprecierii rublei și accelerării inflației este politica monetară blândă”, a acuzat Maxim Oreșkin, consilierul pe probleme economice al președintelui Vladimir Putin, într-un editorial de opinie publicat de TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus.

Acesta a indicat că „banca centrală are toate instrumentele pentru a normaliza situația în viitorul apropiat și asigura că dobânzile la care se oferă credite sunt reduse la niveluri sustenabile”.

„Este în interesul economiei rusești să aibă o rublă puternică”, a subliniat consilierul lui Putin.

Criticile sale sunt surprinzătoare întrucât se crede că Elvira Nabiullina este unul dintre puținii oficiali ruși în care președintele Vladimir Putin are încredere deplină.

Înainte de a fi numită în această funcție în 2013, Nabiullina a fost timp de 2 ani tocmai consilierul pe probleme economice al lui Putin, rol pe care îl ocupă acum Oreșkin. Începând cu anul 2000, când Putin a ajuns la putere, Nabiullina a ocupat încontinuu diferite funcții de rang înalt în cadrul administrației ruse.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *